Hlavní obsah
Názory a úvahy

Někteří důchodci by měli odevzdat řidičák. Nemají na silnicích co dělat, řídí nebezpečně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

To, že v osmnácti někdo dostal řidičské oprávnění, neznamená, že si ho zaslouží mít i v 70 letech. Mnozí starší lidé řídí nebezpečně a nejsou zdravotně způsobilí k řízení. Nikdo to ale neřeší.

Článek

Každý senior nad 65 let má od státu podle zákona nařízené, že pokud chce řídit, musí absolvovat lékařskou prohlídku. Na tu ale mnoho lidí zapomíná, nebo ji schválně nepodstoupí. To vede k nehodám a k tomu, že za volantem sedí lidé, kteří tam nemají co dělat.

Důchodci mají méně sil

Důchodci často nezvládají náročný provoz a neumí tak rychle reagovat, jejich reflexy jsou zkrátka pomalejší. Starší lidé jezdí buď nebezpečně pomalu nebo už nezvládají dělat tolik věcí najednou, což je pro řízení nezbytné. V některých případech si nechtějí přiznat, že už na řízení nemají a ohrožují tak chodce i další motoristy.

Pokud člověk není zdravotně způsobilý a prohlídky se nezúčastní nebo její výsledek ignoruje, koleduje si o vysoké pokuty až do 10 tisíc korun a o zákaz řízení. Jakmile se takový člověk stane součástí nehody a zejména pokud je jejím viníkem, může obdržet pokuty až do výše několika milionů korun.

Bohužel neexistuje žádný systém, který by dokázal hlídat prohlídky u seniorů a zamezit jim řízení v případě neabsolvování. Musíme si ale uvědomit, že to jsou zejména senioři, kteří k nebezpečnému provozu přispívají. V roce 2019 senioři způsobili přes 8 700 dopravních nehod.

Starší lidé si vše berou osobně

Spoustu lidí nezvládá stárnout a nechce si přiznat, že už na něco nemají. O to horší reakci mají, když je na jejich sníženou schopnost upozorní někdo z rodiny nebo z okolí. Většinou si rady neberou k srdci a vše udělají podle svého uvážení. Což je špatně a kdyby k sobě byli upřímní, mohou tím zamezit dalším nehodám. Nehledě na to, že i oni jsou v nebezpečí, pokud jejich řídicí schopnosti nejsou ve vyhovujícím stavu.

Ať si udělají autoškolu znovu

Řešením by bylo, aby si lidé nad 60 nebo 65 let udělali znovu autoškolu. Samozřejmě by jim stát mohl nějakou částku přispět a pokud by neprošli, bylo by to jasné – žádné řidičské oprávnění. Řidiči důchodci by se eliminovali a zůstali jen ti schopní, kteří nejsou nebezpeční sobě ani svému okolí. Často to totiž ani nemusí být jen o zdravotní způsobilosti, ale také o tom, že už ani neznají pravidla provozu. Vyřešilo by to spoustu nehod na silnicích, které mohou končit tragicky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz