Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nemáte rádi Vánoce? V pořádku, nemusíte. Ale nekažte je ostatním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V poslední době se stále víc a víc lidí přidává do skupiny „nemáme rádi Vánoce“. To je v pořádku, i když je to smutné. Nepřijde mi ale fér, aby tím kazili nejhezčí svátky roku ostatním.

Článek

Nikdo nás nesmí nutit do ničeho, co sami nechceme. Můžete mít na určité dny, týdny, měsíce nebo události špatné vzpomínky nebo vám zkrátka nemusí sednout. To je naprosto v pořádku a je každého věc, co slaví, neslaví a co dělá či jaký má na určité věci názor.

Všimla jsem si ale, že ti, kteří opravdu nemají rádi Vánoce, si to nenechávají pro sebe. Ba naopak, snaží se je zkazit i druhým. Vlastně jim nepřejí to, že si Vánoce užívají. Mám z toho pocit, že jde o závist. Že je dotyční třeba mají s kým slavit nebo že mají čas na pečení a nákup dárků, že mají radost z pohádek, cukroví a času stráveného s rodinou.

Třeba se pletu a je fakt, že Vánoce už dnes nevypadají tak jako dřív a s náboženstvím to už nemá moc společného. Tím se ale nic nemění, stále většina lidí Vánoce miluje a je pravda, že je děláme zejména pro děti a pro naší rodinu.

Ale mezi námi jsou Grinchové, které se je za každou cenu snaží zkazit. Jenže pravda je taková, že tím ničeho nedocílí. Nikdo po vás nechce, abyste svátky měli rádi, ale nechte si to pro sebe a slavit je nemusíte. Holt se smiřte s tím, že vánoční výlohy jsou od října. Obchodním centrům se jednoduše lze vyhnout a nakupovat buď v malých obchůdcích, nebo pohodlně na internetu.

Dokonce přibývají ti, kteří se z ničeho nic rozhodli, že nic slavit nebudou, dárky budou odmítat a rozhodně je nebudou chtít dávat. Ačkoliv mají rodinu, odtrhnou se a jsou sami doma a vše spojené se svátky bojkotují. To je ale neuvěřitelně sobecké! Copak nevidí, že je to celé rodině líto a že by daného člověka rádi měli u sebe? Chápu to pak tak, že někdo, kdo nemá rád Vánoce, nemá rád ani vlastní rodinu, jinak by se přemohl.

Argument, že je všude blázinec, je taky nesmyslný. Blázinci se lze vyhnout a úklid dělat vážně nemusíte. Prosím, nekažte nám to. Myslím si, že si každý může udělat Vánoce takové, jaké se líbí jemu, v tom je to kouzlo. Klidně bez dárků, bez pohádek a bez cukroví. Nebo bez stromečku a bláznivého úklidu. A kdo to neumíte - máte skvělou možnost se odebrat tam, kde Vánoce vůbec neslaví nebo je slaví jindy, a hezky se tomu všemu vyhnete. Třeba v Saúdské Arábii, v Tádžikistánu nebo v Severní Koreji se tomu krásně vyhnete:).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz