Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Neposílejte děti na vysokou. Dejte jim radši školu života a nechte je pracovat rukama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels

Dnes už není vysoká škola to, co bývala. Není třeba na ní lpět, lepší je umět pracovat manuálně, myslete na to u svých dětí.

Článek

Vysoká škola byla ještě do nedávna povinností. Bez titulu jste nebyli nic a zaměstnavatelé dávali přednost těm uchazečům, kteří se titulem prokázali. Ačkoli je to zvláštní, příliš je nezajímaly zkušenosti, ale jen papír ze školy.

Dnes má vysokou školu každý

Vysoká škola byla privilegium menší skupiny lidí, která měla zkrátka něco navíc. Dnes má ale diplom opravdu skoro každý a to i ten, který si ho příliš nezaslouží. Na studenty dnes nejsou kladeny příliš vysoké nároky, samozřejmě ale záleží na typu školy. Medicína nebo práva jsou stále velmi těžká na studium, problém nastává tehdy, kdy zaměstnavatele nezajímá, odkud diplom máte. Nezáleží tedy na tom, zda jste tvrdě dřeli šest let a studiu obětovali osobní život nebo si udělala nějakou „lehčí“ školu, která se dala zvládnout s přehledem.

Truhlařina i sklářství jsou zlatým dolem (a budou)

Ukazuje se, že vysokoškoláků je tolik, že už se nejedná o žádnou výhodou (stejně jako mluvit anglicky, to už se dnes považuje za samozřejmost). Naopak jsou na tom dobře ti, kterých je dnes málo – ti, kteří jsou šikovní manuálně a živí se rukama. Rodiče své děti v posledních letech nechtěli v žádném případě dávat na učňáky, protože to přece není žádná prestižní škola a chodí tam ti, kteří nejsou dostatečně chytří. Pomalu se ale začíná ukazovat, že se daří právě těm, kteří vlastní výuční list. Jejich práce je žádaná, neumí ji dělat tolik lidí, a proto je i dobře hodnocená.

Až vám vaše dítě nebo vnouče řekne, že by chtělo jít na automechanika, instalatéra nebo chlaďaře, nebraňte mu. Nemyslete si, že bude o něco horší než ti s vysokou školou. Naopak – bude dělat to, co ho baví a bude mít výhodu oproti ostatním – lidé mu budou chtít utrhat ruce, takže se vlastně nebude mít špatně ani finančně. Stojí to za zamyšlení, kam se dnes posouváme a pravdou je ten fakt, že od vysokých škol se upouští.

Ti, kdo uměli pracovat rukama, jsou naši předkové, babičky i dědečkové, tak je nechte svá vnoučata učit to, co se jim bude v života doopravdy hodit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz