Hlavní obsah

Zdánlivě banální slovní úloha, kterou skoro nikdo nedokáže vyřešit. Odhalte výsledek jako první

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Ačkoliv se může zdát, že jsou slovní úlohy na základní škole hračkou, mnozí dospělí si při jejich řešení lámou hlavu. Respektive se snaží zapojit mozkové závity, ale nemohou se dobrat výsledku. Zkuste to i vy.

Článek

Mnoho lidí namítá, že se děti ve škole, konkrétně na základní škole, učí nesmysly, které nikdy v životě nepoužijí. Pravdou je ale fakt, že s triviálními slovními úlohami nemají problém jen děti, ale hlavně dospělí, kteří nemusí vypočítat jednoduchý příklad, respektive vyřešit jednoduchou slovní úlohu. Pokud si na ni věříte a chcete si ověřit, že vám to myslí, zkuste to. Řešení najdete ve videu na konci článku.

Jedná se počítání s malými čísly, takže nepotřebujete být génius, abyste si poradili. Někteří říkají, že jejich děti úlohu zvládnou vypočítat rychleji než sami dospělí. A bohužel, někteří ji nedokážou vypočítat vůbec, což o něčem vypovídá, protože se jedná o opravdu triviální příklad. Tak to zkuste a dejte vědět, jak jste si vedli.

Slovní úloha

V místnosti je 6 dospělých. Dětí je v místnosti o polovinu více než dospělých. Kolik je v místnosti celkem dětí?

Nápověda: Měli byste to zvládnout vyřešit z hlavy, ale pokud to nepůjde, vezměte si na pomoc papír a tužku.

Správné řešení

Výsledek včetně postupu najdete ve videu níže:

Anketa

Dobrali jste se sami k výsledku?
Ano, bylo to jednoduché
100 %
Ano, ale dalo mi to zabrat
0 %
Ne, musel/a jsem si nechat poradit
0 %
Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz