Hlavní obsah
Lidé a společnost

Madeline Stuart: australská topmodelka má Downův syndrom a diář nabitý k prasknutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Madelinemgmt / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Madeline Stuart se narodila s Downovým syndromem, lékaři proto její matce tvrdili, že v životě nikdy nic nedokáže. Dnes je Madeline uznávanou modelkou světového formátu s vlastní módní značkou.

Článek

Když Australance Rosanne Stuart lékaři roku 1996 sdělili, že její právě narozená dcera má Downův syndrom, svět se pro ni v ten moment zastavil. Vysvětlovali jí, že péče o dítě s postižením má řadu specifik a že vše okolo Madeline bude od základu jiné, než jak to zná od zdravých dětí v okolí. Když začali mluvit o tom, jaké má možnosti, Rosanne se zhluboka nadechla. Tehdy ještě nevěděla, že se svým rozhodnutím zůstane sama (otec Madeline od rodiny odešel, jakmile se o jejím postižení dozvěděl), s prognózou, že by její jediná dcera neměla žít plnohodnotný život, se ale už navždycky odmítala smířit.

Velký sen a ještě větší odhodlání

Kariéra Madeline začala jako prostý dětský den. V roce 2014 se svou matkou navštívila módní přehlídku na veletrhu v Queenslandu. Modelky, které tehdy viděla na molu, ji zcela uchvátily, a na místě se svou matkou sdílela přání stát se jednou z nich. Rosanne, která se nikdy nevzdala snahy dopřát dceři ten nejlepší život, jaký by mohla mít, Madeline její touhu nerozmlouvala. Nechtěla ale, ať má dcera nerealistická očekávání: přiblížila jí, co všechno obnáší práce modelky a jak velký je modelingový svět. Neopoměla zmínit, že v moři je mnoho ryb a že ne každá dívka s hezkým obličejem se v branži uchytí a udělá si jméno. Madeline ale zájem o modeling neopouštěl a Rosanne se rozhodla, že jako zatím vždycky předtím, i teď svou dceru podpoří.

Madeline při cestě na modelingové molo prokázala velkou houževnatost. Od dětství trpěla výraznou nadváhou a teď, když před sebou viděla jasný cíl, se odhodlala ke změně. S matkou vyhledaly výživového poradce a obě společně začaly pěstovat zdravý životní styl. Madeline se podařilo během několika měsíců zhubnout několik desítek kilo a její úspěch ji jen posílil. Přihlásila se na taneční lekce, aby zlepšila svou koordinaci pohybů, a tanci zcela propadla. Její sebejistota prudce vzrostla; věřila, že teď dokáže všechno.

Rosanne věděla, že její dcera, jakkoliv silná a odhodlaná, má sklon létat hlavou v oblacích. Aby ji co nejdéle uchránila od nástrah modelingových agentur a jejich smluv s mnohočetnými dodatky drobnopisem, zajistila pro Madeline profesionální focení a výsledné portfolio fotografií plánovala umístit na sociální sítě. Už teď byla pyšná na to, co její dcera dokázala, a věřila, že si její příběh zaslouží sdílet se světem. Vytvořila jí k tomu účelu nový veřejný profil na Facebooku a s jejím souhlasem zveřejnila srovnávací fotografie z doby před a po její přeměně. Netrvalo dlouho a tyto fotografie se staly virálními.

Foto: Madelinemgmt/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Portrét Madeline, 2018

Madeline, influencerka a modelka

Doslova přes noc Madeline na Facebooku přibylo více než sto tisíc sledujících. Během sedmi následujících dnů nasbíraly její fotografie přes sedm milionů shlédnutí a vysloužily si pochvaly a obdiv široké veřejnosti. Její cílevědomost inspirovala davy a Madeline, která zrovna neoplývá výřečností a vždycky se styděla mluvit na veřejnosti (trpí svalovou tenzí, která jí brání dobře artikulovat) se stala jen tak mimoděk influencerkou. Krok do neznáma se vydařil: její fotografie během pouhých několika dní obletěly svět a její jméno plnilo titulky periodik od Austrálie až po Island.

Netrvalo dlouho a Madeline obdržela první pozvání na modelingové molo. Po týdnech příprav se účastnila catwalk show v rámci New York Fashion Week a její vystoupení okamžitě vyvolalo mezinárodní senzaci. Stala se první profesionální modelkou s Downovým syndromem na světě. Během několika dalších let hostovala na téměř všech významných módních přehlídkách včetně fashion weeks v Londýně nebo Paříži, pracovní nabídky získávala ve Spojených státech i v Číně. Žena, o níž lékaři její matce po narození tvrdili, že nikdy nic nedokáže, se stala vyhledávanou světovou modelkou, která kromě čilého účinkování na přehlídkách předních světových návrhářů založila také vlastní značku oblečení a stála u zrodu taneční školy Inside Outside Dance podporující začínající tanečníky s postižením.

Foto: Lilly-Ann Tonner/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Madeline na molu. New York Fashion Week, 2020

Madeline spolupracuje s celou řadou neziskových organizací zaměřených především na podporu lidí s postižením. Vystupuje na benefičních přehlídkách a fundraisingových akcích, je ambasadorkou Australian Foundation for Disability (Australská nadace pro lidi s postižením). Za svou charitativní činnost si vysloužila několik ocenění (za všechny např. Advocacy Award za činnost v Ugandě) a několikrát byla nominována na ocenění Pride of Australia (Pýcha Austrálie) a Young Australian of the Year (Mladý Australan roku).

V současné době není Madeline Stuart jedinou ženou s Downovým syndromem, která prorazila ve světě modelingu. Přesně, jak si přála (a jak doufala její matka), její příběh inspiroval další dívky a mladé ženy s podobným osudem, aby se nevzdávaly svých snů (podobně jako ona později zazářily např. Britka Beth Matthew nebo Portoričanka Sofía Jirau). Když zrovna necestuje za zakázkami po světě, věnuje se práci pro taneční školu doma v Brisbane. Volný čas tráví podobně jako jiní lidé v jejím věku; s přáteli chodí do divadel a do kina, schází se s přítelem Robbiem a sportuje. Z tance a sportu, který pro ni byl v dětství kvůli její váze zdrojem velkého trápení, se stala její životní vášeň.

Foto: Madelinemgmt/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Madeline (2020)

ZDROJE:

Hartley, Anna (25. červenec 2019). „Australia's first model with Down syndrome returns to catwalk after life-saving surgery“. ABC News. Čteno 19.10.2023

Sharkey, Linda (10. březen 2016). „Madeline Stuart: Down Syndrome model stars in a romantic wedding shoot“. The Independent. Čteno 19.10.2023

Stuart, Rosanne and Madeline (18. duben 2018), My daughter: Not your average supermodel. Čteno 19.10.2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz