Hlavní obsah

Jak zvládnout manželskou krizi, než si budete cizí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://images.pexels.com/photos/6643025/pexels-photo-6643025.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&w=1260&h=750&dpr=1

Mnozí manželští poradci a odborníci psychologické sféry se shodují, že roste počet případů, kdy se manželé dostávají do krize, a to ještě dříve, než bylo v minulých letech běžné.

Článek

V dnešním článku jsme se zaměřili na to, proč je tomu tak a jak je dle odborníků vhodné při manželské krizi postupovat.

Žijeme v době, kdy je možné všechno

Naše životy jsou do jisté míry silně ovlivňovány sociálními sítěmi, které v nás vzbuzují pocit, že je možné vše. Vzbuzují v nás svět tužeb a mnohokrát se do těch sociálních sítí utíkáme schovat před realitou.

  • Každý z nás má jednou za čas špatný den. Jak s ním nakládáte vy?

Anketa

Jak nakládáte vy se špatným dnem?
Jdu za svou milou polovičkou, neboť ta mi je vždy oporou.
100 %
Uteču do světa sociálních sítích, protože při nich můžu vypnout.
0 %
Ani jedno z výše zmíněné.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

A nejedná se pouze o sociální sítě, kam partneři před sebou utíkají. Jedná se o běžné životní situace, které jsou mnohdy nenápadné, ale mohou ovlivnit partnerské pouto.

Důvěra je základem všeho

Odborníci uvádějí, že jedním z nejčastějších důvodů partnerských krizí je porušení důvěry z jedné strany. Důvěra je základem zdravého vztahu, v němž není na hysterické a žárlivé výstupy prostor. Jestliže je důvěra poškozena, tak spolu partneři nežijí, ale přežívají. Teď je otázkou, co bylo příčinou narušení důvěry a je-li vůbec východisko.

Jestliže je partner či partnerka ve vztahu podveden, nese si to s sebou po celý život. Je však čistě individuální, jestli si tuhle životní ránu ustojí a jestliže si druhá strana ještě další šanci zaslouží.

Důvodem porušení důvěry nemusí být čistě nevěra. Uvádí se, že velmi často důvodem pokřivené důvěry je triangulace.

  • Triangulace:

Jedná se o rozšířený druh škodlivého jednání, kde jedinec vyvolává konflikty, využívající nepřímého kontaktu a často vede k nedorozuměním. Tato strategie nachází uplatnění v různorodých vztazích, od rodinných po profesní, a může vyústit v rozkol mezi dotčenými stranami.

V partnerské triangulaci to vypadá tak, že jedna strana vtáhne do vašeho vztahu třetí osobu se záměrem ve vás vyvolat negativní emoce, nejistotu, žárlivost, pochybnosti o sobě… Tahle taktika je velmi častá u lidí s narcistickými rysy.

Proč to dělají? Narcistovi jde ve vztahu o moc a zranitelnost se mu oškliví. Chce mít nad vztahem i partnerem kontrolu a tu si nedokáže udržet, pokud dojde k přílišnému sblížení. Jakmile se ve vztahu dostatečně neuspokojuje jeho ego, bude se ve vás snažit vyvolat taktéž negativní emoci.

Proč o vztah partneři nebojují jako v historických románech?

Jak jsem již zmiňovala, žijeme v době sítí, př.: Facebook, Instagram, Snapchat…

Zde je mnoho lidí, kteří vystavují své fotky a chtějí se líbit, chtějí se seznamovat čili získat přízeň druhého už není tak složité jako dříve, dnes stačí zapózovat na Instagram, dříve se museli muži ženám dvořit a bojovat o jejich srdce, dnes jsou však ženy velmi dostupné a snadno získatelné, proto lidé nebojují o své vztahy, neboť stačí otevřít mobilní telefon a nabydou pocitu, že každý je snadno nahraditelný.

Jak zvládnout partnerskou krizi, než bude pozdě?

Základem je komunikace a upřímnost, jen tímhle způsobem je možnost řešení. Když se partneři uzavřou do sebe, vyhýbají se komunikaci, nebo dokonce i sobě navzájem, tak jejich vztah padne jako domeček z karet.

Dalším východiskem jsou manželské poradny:

  • Manželské poradenství je specializačním oborem psychologie, který představuje aplikaci psychologických postupů na práci s problémy mezilidských vztahů, zejména pak s problémy rodinnými, manželskými a partnerskými. Tento obor je aplikován v rámci sociálních služeb jako jedna z forem odborného sociálního poradenství, dále ve zdravotnictví, školství, v neziskovém sektoru a čím dále více ve službách privátní sféry.
  • Klientelu manželského a rodinného poradce představují rodiny, manželské a partnerské dvojice i jednotlivci, kteří prezentují své potíže jako životní problémy a nežádají léčbu duševního onemocnění. Manželské a rodinné poradenství se opírá především o systémový přístup k mezilidským vztahům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz