Hlavní obsah
Právo a státní správa

Prezident podepsal zákon o partnerství pro LGBTQ, začne platit od 1. ledna 2025

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají manželé. Prezident Petr Pavel úpravu zákona podepsal.

Článek

Letos na jaře byl schválen důležitý zákon o právech LGBTQ+ osob. Od 1. ledna 2025 tak budou moct stejnopohlavní páry uzavírat tzv. partnerství s podobnými právy jako v manželství – až na to, že nebudou moct společně adoptovat děti.

„Uznávám princip svobody a rovnosti každého člověka z pohledu práva a nevidím důvod pro omezení práv na základě sexuální orientace. Věřím, že jsme tolerantní společnost a tato práva co nejdřív narovnáme. Na tomto mém postoji se nic nemění.“ prezident Petr Pavel

Jaké jsou rozdíly v právech?

Partnerství:

Institut v přisvojení dítěte. jen v případě, že by biologickým rodičem dítěte byl jeden z partnerů, pokud by si partneři chtěli osvojit dítě z ústavní péče a oba mít rodičovská práva, museli by projít dvakrát celým procesem - nikoliv jako pár, ale každý jednotlivě

Zatímco v manželství se jedná o společnou adopci dětí.

Stejnými prvky, které se mezi manželstvím a partnerstvím neliší je společné měnívdovecký či vdovský důchod.

Co se stane s registrací partnerů?

Stávající registrovaná partnerství zůstávají zachována. Nebude ale možné vstoupit do nových registrovaných partnerství v dosavadní době.

Pokud budou chtít stávající registrovaní partneři vstoupit do partnerství podle občanského zákoníku, nebudou muset dopředu registrované partnerství rušit, ale budou muset do nově zřízeného institutu partnerství znovu vstoupit.

Anketa

Co si o registrovaném partnerství LGBTQ komunity myslíte vy?
Každý člověk má nárok na stejná práva, bez ohledu na sexuální orientaci, tudíž to podporuji.
66,7 %
LGBTQ komunitu neodsuzuji, plně je respektuji, ale zároveň by měli být rádi, že je tady akceptujeme, na co práva na víc.
0 %
Odjakživa byl muž a žena a nic jiného neexistovalo, svět se zbláznil.
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz