Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ať si každý začne spořit sám, a důchody nebudou problém

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

V ideálním světě by pracující lidé měli dost peněz pro sebe, a do toho by byli schopni důchodcům zajistit důstojné stáří. V realitě však nefunguje ani jedno.

Článek

Abychom pochopili tíživou situaci, která rozděluje (nejen) pracující lidi a důchodce, musíme se nejdříve zaměřit na naši demografickou situaci. Demografická krize se týká celé Evropy a Česko patří mezi státy, které nejvíce trápí stárnoucí populace. Lehká řešení neexistují, státy si mohou pomoci s nepoměrem mezi pracujícími a důchodci přijímáním migrantů - to však není dlouhodobým řešením, a může zemi změnit k nepoznání. Člověk vždy může do budoucna vzít osud do vlastních rukou, ale ani to ho možná nezachrání.

Jak dlouho budeme odkládat řešení?

O důchodech se v Česku hovoří celou věčnost. Jejich úplné zrušení je nereálné, avšak jeho stávající podoba je dlouhodobě neudržitelná. Jde o nekonečnou přetahovanou, která jak se zdá, nemá konce. Měli bychom se střízlivě podívat na to, jaké možnosti jsou na stole, a jednu si vybrat. Tato řešení by se vůbec nemusela týkat nynějších důchodců, ani těch, kteří k důchodům nemají daleko. Ovšem lidé, kteří právě vstupují do práce, nebo do ní vstoupili nedávno, přece nemohou počítat s tím, že starý systém (byť trochu upravený) bude fungovat. Mnoho takových lidí si do budoucna spoří sami, a jedním z možných, leč neodzkoušených řešení, je udělat spoření povinným.

Pomocná ruka

Školní docházka je povinná. Povinné jsou také daně, zdravotní a sociální pojištění. Právě platby do sociálního pojištění mají zajistit, že o nás ve stáří bude postaráno. Jak se však ukazuje, to příliš nefunguje. Co kdyby si však lidé třeba polovinu z těchto peněz místo toho povinně šetřili? Samozřejmě by se museli stávající důchodci trochu uskromnit, ale každému je jasné, že to budou muset každopádně. Jde to však i jinak. Na sociální pojištění se totiž vůbec nemuselo sahat, možností je mnohem víc. Člověk by si mohl zkrátka spořit z výdělku stejně, jako to dělá spousta lidí dobrovolně. Také by spoření mohlo být hrazeno rozdílem při snížení některých daní.

Detaily stranou

Netvrdím že přicházím s perfektním řešením, které vím jak implementovat. Není to však něco, co jsem si vycucal z prstu, ale idea některých ekonomů, ke které se přikláním. Implementaci bych nechal na nich. Jde však o řešení, které neuškodí těm, co si spoří, a prokrastinátorům prospěje. Povinně naspořené peníze by navíc stále patřily svému majiteli, a člověk by věděl, co má. Černé na bílém. A nikdo by mu finance nemohl vzít. Lidé, kteří by si k tomu spořili sami, by měli opravdu pěkný a férový důchod. Myslím si, že demokratičtější řešení budeme těžko hledat. A nedej bože, jestli budeme lidi nutit, aby si spořili na svoji budoucnost.

To je stejná logika, jako hájit svobodu lidí, které bez jejich souhlasu sanitka odveze po vážném úrazu do nemocnice. Některým lidem ve společnosti se bohužel musí pomoci nedobrovolně. Pořád si myslím, že je to do budoucna lepší řešení, než nutit děti platit důchody svým rodičům a prarodičům, ať už se chovají jakkoli.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz