Hlavní obsah
Rodina a děti

Děti a chytré telefony: co nám říká věda?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Dnes už se těžko najde dítě, které své dětství neprožije ve stínu záře chytrého telefonu. Jak na děti používání těchto zařízení působí?

Článek

Průměrný věk, kdy dítě dostane svůj první telefon, se nyní pohybuje okolo 10 let. Přitom víme, že někteří rodiče svým dětem telefon pořídí již od útlého věku. Jak můžou chytré telefony působit na malé děti? A jak naopak mohou působit na náctileté, dospívající děti? To vše jsem se rozhodl zjistit. Z informací, které jsem dohledal, vyplývá hlavně to, že alespoň omezit čas, který jak malé, tak dospívající dítě stráví u displeje chytrého telefonu, je žádoucí. To snad většinu lidí nepřekvapí. Pojďme se tedy podívat, jak to s těmi telefony je.

Malé děti

U menších dětí, jak těch které jsou ještě příliš nedozrálé na to, aby používaly sociální sítě, tak těch, které už je používají, mohou chytré telefony způsobit řadu problémů. Tím nejvíce zřejmým problémem je používání telefonu před spaním, což může vést k narušení zdravého spánkového režimu, jelikož displeje vyzařují modré světlo, podle kterého mozek usuzuje, jestli je den, nebo noc. Řešení se zdá být jednoduché, a odborníci souhlasí - telefon zkrátka do postele nepatří. Dalším problémem může být zhoršená schopnost se učit, protože děti závislé na chytrých telefonech jsou ve školách méně pozorní, a může být narušen i jejich sociální vývoj. Pokud jsou menší děti také na sociálních sítích, mohou dokonce trpět depresemi.

Náctiletí

Právě sociální sítě, které používá snad každé náctileté dítě, jsou předmětem největšího znepokojení ze strany vědců a učenců, co se týče vlivu chytrých telefonů a technologií obecně, na náctileté. Jelikož se děti na sítích neustále porovnávají a čelí nerealistickým standardům, kterých jsou tyto sítě plné, mohou se cítit méněcenné. Nejde však o jediný problém. Dalším takovým je podle středoškolské výchovné poradkyně Colleen Nisbet menší socializace dětí. Zatímco dříve se děti například při přestávce na oběd navzájem bavily, nyní spousta z nich místo toho zírá do telefonu. Některé studie také kompulzivnímu používání telefonů a sociálních sítí připisují snížený objem šedé hmoty v mozku.

Nebezpečí pro všechny

Všechna tato rizika samozřejmě ovlivňují i dospělé, avšak článek zaměřuji především na děti. Přesto bych rád zmínil některá domnělá i prokázaná nebezpečí, které s sebou chytré telefony a další technologie přinášejí. Více výzkumů je například potřeba v otázce vlivu nízké radiace, kterou zařízení produkují, na všechny lidi, kteří jsou jim vystaveni nadměrně, a možnému riziku rakoviny. To samé, co se týče vlivu záření na lidský zrak. Není dokázáno, že by mohlo permanentně poškodit lidský zrak, avšak dozajista ho může podráždit.

Řešení

Co tedy může člověk dělat pro sebe a pro své děti? Podle zdroje z kterého jsem čerpal, je důležité dětem čas na telefonu omezit, a to různými způsoby. Hlavní je však jít příkladem, jelikož děti spíše napodobují naše chování, než že by výslovně dělali, co jim nakážeme. Popřípadě se dá sáhnout i po méně shovívavému řešení, a chytrý telefon dítěte nahradit tím tlačítkovým. To však možná zažije větší úspěch u dospělých. Dětem je možné taky negativní dopady telefonů omezit v nastavení, dospělý člověk se musí hlídat sám.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz