Hlavní obsah
Jídlo a pití

Konec francouzské dominance: Paříž 1976

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Francouzská vína jsou vyhlášená, avšak to, že ta nejlepší vína jsou výhradně ta z francouzských vinic, už dávno neplatí.

Článek

Francouzští vinaři, a vlastně i samotní Francouzi, zažili roku 1976 pořádný šok. V Paříži se konala soutěž, ve které porotci degustovali různá vína, která pak hodnotili, aby vybrali to nejlepší ve dvou kategoriích - nejlepší bílé (Chardonnay) a nejlepší červené (Cabernet Sauvignon). Pořadateli soutěže byl Brit Steven Spurrier a jeho americká kolegyně Patricia Gallagher. Šlo o obchodníky s vínem, pro něž byla soutěž skvělou příležitostí jak otestovat trh a nacenit jednotlivá vína podle hodnocení, které vína obdrží.

Oba kolegové se do soutěže jako porotci zapojili, ovšem jejich hlasy do výsledků soutěže nebyly započítávány, a tak výsledek soutěže závisel pouze na hodnocení zbylých devíti porotců, kteří byli všichni Francouzi. Trik byl v tom, že šlo o slepou degustaci, porotci tedy nemohli vědět, která vína hodnotí, a riziko zaujatého hodnocení ve prospěch domácích vín bylo nulové. Předpokládalo se však, že půjde pouze o soutěž, která zhodnotí, která francouzská vína jsou nejlepší.

Mezi víny se však objevila i kalifornská vína, jejichž kvalita byla vynikající, ale příliš pozornosti se nedočkala, jelikož trh upřednostňoval vína francouzská. O to větším šokem pro francouzské vinaře byly výsledky soutěže - americká vína zvítězila, a to v obou kategoriích. To bylo pro vinařský národ vskutku studenou sprchou a takový výsledek se přirozeně neobešel bez kontroverze. Francouzské víno z vrcholu však sesadili sami Francouzi, nešlo o žádný laciný trik.

Jedním z pokusů, jak znevážit výsledky soutěže, bylo například tvrzení, že francouzská vína budou lépe zrát. Toto tvrzení bylo podrobeno zkoušce o dva roky později, a kdo by to byl čekal - kalifornská vína opět ze zkoušky ohněm vyšla vítězně. Při desátém výročí se vína testovala opět, a i tentokrát je porotci zhodnotili nejlépe. Americká vína opravdu porazila ta francouzská, nyní už o tom nemohlo být pochyb. Francouzská dominance tak skončila.

Tato událost navždy změnila svět vinařství - a troufám si říci, že k lepšímu. Všichni víme, jak lidská psychologie zkresluje, a soutěž nám ukázala, jak bez našich předsudků hodnotíme jinak. Také ukázala snobské vinařské elitě, že kvalitní vína mohou vznikat i mimo francouzské vinice a že nemohou světu diktovat, která vína jsou kvalitní, a která ne. Díky tomu už nemohou kazit radost všedním milovníkům vína, kteří si rádi vychutnají i ty méně „kvalitní“ vína.

Zdroje:

Anketa

Berete při výběru vína v potaz zemi původu?
Ano, je to rozhodující faktor
0 %
Ano, ale jsou více rozhodující faktory
33,3 %
Ne, na zemi původu mi nezáleží
66,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz