Hlavní obsah
Sport

Marco Siffredi: Blázen, který sjížděl Mount Everest na snowboardu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Mount Everest: Největší a nejvyšší hřbitov na světě.

Pro některé není žádná výzva dostačující, a jakmile překonají jednu, hned vyhlíží další. A někteří jsou ochotni chodit doslova přes mrtvoly.

Článek

Píše se osmého září roku 2002, a mladý Francouz Marco Siffredi v doprovodu průvodců právě dosáhli vrcholu hory Mount Everest. Šlo o počin, kterým se mohlo pyšnit pouze několik tisíc dobrodruhů. Pro Marca však nešlo o nic velkolepého, na vrchol se nevyškrábal poprvé. Na zádech si navíc nesl snowboard, s jasným cílem - být prvním člověkem vůbec, který bez zastavení sjede celou horu přes Hornbeinův kuloár, což je extrémně nebezpečná trasa. Marco už totiž Mount Everest o rok dříve na snowboardu sjel, byl však nucen kvůli nedostatku sněhu jet přes Nortonův kuloár, což byla mnohem bezpečnější trasa, a pro Marca nešlo o dostatečnou výzvu.

Když Marco po dvanácti hodinách stoupání po hlavu ve sněhu na vrchol dorazil, byl očividně vyčerpaný, což pověděl i jednomu z průvodců, který byl pochopitelně znepokojený. Marco však byl odhodlaný se o svůj dosud největší kousek pokusit za každou cenu, a odradit ho nemohla ani varování jeho průvodců, kteří cítili, že se blíží bouře. Přes tyto výtky a stoupající mraky se Marco odhodlal, a ve 3:15 místního času započal svůj velkolepý sjezd. Jeho průvodci mohli pouze sledovat jak se jim mladík vytrácí z obzoru, než se sami vydali na vlastní, méně okázalý sestup zpět.

Marco se narodil ve francouzském městě Chamonix, které se nacházejí ve Francouzských Alpách, severně od hory Mount Blanc. Zde se mimo jiné pořádaly vůbec první zimní olympijské hry v roce 1924. Zde, obklopen horami, se přes svůj nízký věk těšil legendární pověsti za svoje riskantní kousky, například když v roce 1996, kdy mu bylo pouhých 17 let, sjel na snowboardu horu Aiguille du Midi, jež se nachází v Montblanském masivu. V roce 1999 pak sjel Mount Blanc, rovněž na snowboardu, což jeho legendární pověst mezi místními upevnilo. Mladému dobrodruhovi to však nestačilo, a neustále hledal ambicióznější, a tedy i riskantnější výzvu.

Jediný cíl, který byl pro Marca dostatečně velký, byl sjezd nejvyšší hory na světě, což byl nejenom nebezpečný plán, ale také finančně náročný. Začal proto pracovat v rodinném kempu, aby si za pár let mohl bláznivý kousek dovolit. Když jeho otci došlo, že mu jeho plán nemůže vymluvit, spojil se se známým, který výpravy na Mount Everest pořádal, aby jeho synovi pomohl. Vše šlo dle plánu, a v roce 2001, poté, co zdolal jednu z tibetských hor, přesvědčený o tom, že je připravený, se vydal na vrchol nejvyšší hory světa. S sebou měl malý křesťanský kříž, který dostal od matky jednoho ze svých přátel jako talisman. Horu úspěšně sjel, avšak ne původně plánovanou trasou.

Druhý sjezd nejvyšší hory světa se však nelišil pouze svou trasou, Marco byl podle svých průvodců v mnohem horším rozpoložení, než při svém prvním pokusu, a jeho talisman mu chyběl. Když se Marco po zrádné trase spustil, jeho průvodci byli posledními lidmi, kteří ho viděli naživu. Mladík se ztratil, což v nehostinných podmínkách Mount Everestu znamenalo jistou smrt, a jeho tělo se nikdy nenašlo. Zvlášť smutné pro jeho rodinu je fakt, že Marcův starší bratr Pierre rovněž zahynul na horách, v důsledku laviny, když Marcovi bylo 18 let. Jeho sestru Valerii ztráta obou sourozenců velmi zasáhla, a dokonce díky ní ztratila víru v boha.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz