Hlavní obsah
Zdraví

Mýty a fakta o testosteronu: Jaké návyky snižují jeho hladinu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

V testosteronu může být těžké se vyznat. Opusťme proto nepodložené teorie, a přihlédněme k vědeckým faktům.

Článek

Hladina testosteronu se u mužů s přibývajícím věkem přirozeně snižuje. V důsledku nezdravých návyků a zdravotních komplikací se pak jeho hodnoty každý rok u mužů snižují i v průměru. Pro mnohé muže se tak pochopitelně hladina tohoto hormonu stala jakýmsi ukazatelem mužnosti, kterým se mohou porovnávat. Jak dbát na to, abychom netrpěli příliš nízkou hladinou testosteronu? Jak ji můžeme zvýšit? Přesně na takové otázky článek odpovídá za pomoci vědeckých studií. Porovnává fakta a mýty spjaté s problematikou testosteronu.

Chronický stres

Nepřetržitý stres hladinu testosteronu sníží zásadně. Díky tomu může vést dokonce k neplodnosti. Takový stres může být jak fyzický, tak psychický. U zvířat výzkumy ukázaly snížení hladiny testosteronu stresory jako je sociální stres, vysoká nadmořská výška, chirurgický stres nebo stres z imobilizace.

Alkohol a kouření

Nadměrná konzumace alkoholu hladinu testosteronu snižuje rovněž zásadním způsobem. Přestože konzumace alkoholu může krátkodobě tuto hladinu mírně zvýšit, z dlouhodobého hlediska dochází k její snížení. Kouření hladinu testosteronu snižuje také, ačkoliv ne tak zásadně, jako tomu je u alkoholu. Studie zde narážejí na paradox - lidé s vysokou hladinou testosteronu mají sklony k rizikovému chování, jako je i kouření.

Pornografie a masturbace

Na internetu se šíří zprávy, že sledování filmů pro dospělé a masturbace snižuje hladinu testosteronu - jedná se o mýtus. Tím, že se muž vystavuje atraktivním ženám a je sexuálně aktivní - ať už ve skutečném světě, nebo za monitorem - svou hladinu testosteronu naopak zvyšuje. Naopak je prokázáno že muži, kteří jsou od žen a sexuality odříznutí, mají testosteronu méně.

Nedostatek spánku

Spánek je snad tím nejdůležitějším faktorem, pokud se jedná o naše zdraví. Tím pádem asi nikoho nepřekvapí, že jeho nedostatek hladinu testosteronu sníží markantně. Nedostatek spánku u mladých dospělých vede k hormonálním změnám - podobným těm, ke kterým dochází spontánně v průběhu stárnutí.

Špatná strava

Dalším zásadním faktorem který ovlivňuje zdraví, je nepochybně strava. A i zde dochází k zásadnímu snížení hladiny testosteronu. V případě, že nepřijímáme dostatek mikroživin - vitamínů a minerálů - naše tělo ani nemůže testosteron a další životně důležité hormony vytvářet. Velmi negativně hladinu testosteronu ovlivní také tzv. bufetová strava a s ní (obvykle) spojená obezita.

Velmi negativní vliv má na testosteron také nedostatečný příjem energie a špatný poměr makroživin. Méně testosteronu najdeme i mezi vegany či lidmi s nízkosacharidovou dietou, ačkoliv nejde o zásadní snížení.

Další faktory

Testosteron může snížit například také to, že nejsme dostatečně vystaveni slunečnímu záření, což může ovlivnit především pracovníky nočních směn. Snížení testosteronu je také připisováno poslušnosti k autoritám, a jeho zvýšení například k úspěchům a k vysokému postavení ve společnosti. Hladinu testosteronu také můžeme zvýšit silovým tréninkem.

Na co si dát pozor

Pokud si nechceme naši hladinu testosteronu zničit, odpověď je jednoduchá. Stačí se správně stravovat, spát dostatečně dlouho a kvalitně, vyhnout se chronickému stresu, a nadměrné konzumaci alkoholu. Pokud chceme mít hladinu testosteronu co nejvyšší, musíme své návyky přizpůsobit více. Přirozeně hladinu testosteronu zvýší nejvíce tři aktivity - sex, silový trénink, a soutěžení. Je však důležité podotknout, že příliš testosteronu vede ke zdravotním komplikacím (například zvětšené prostatě). Naše hormonální rovnováha by neměla být narušena na úkor honu „za mužstvím“.

Zdroje:

Studie: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz