Hlavní obsah
Lidé a společnost

Očima starověkého otroka: Z nuly na vrchol

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Umění zobrazující cestu císaře Septimia Severa, který se z otroka vypracoval na císaře.

Osudy jednotlivých otroků se ve starověku mohly diametrálně lišit. Pokud měl otrok štěstí, mohl se časem dopracovat ke svobodě, či se z otroctví vykoupit. Teoreticky se však mohl dostat až na vrchol.

Článek

Představte si, že jste farmář ve starověkém Řecku, sužuje vás opakovaná neúroda, máte dluhy a nemáte co jíst. Pokud nechcete zemřít, máte jedinou možnost - prodat se do otroctví. Měli jste štěstí - odkoupil vás zámožný aristokrat, který má pro vaše strasti pochopení. Slíbí vám, že si můžete svou svobodu tvrdou prací získat zpět, a dokonce vám dovolí ve volném čase obchodovat s přebytky úrody, které jeho rozlehlá půda v následujících letech vynese, pokud se bude dařit. Řekněme, že Týché (bohyně štěstí) si vás opravdu oblíbila, statkům se daří, a máte tedy dostatek nadbytečného produktu s kterým máte svolení obchodovat. V obchodování navíc objevíte skrytý talent.

Toto neobyčejné štěstí, které vám vydrží léta, kulminuje tím, že si jako otrok vyděláte dostatek peněz na to, abyste se z otroctví vykoupili - to také uděláte. Jelikož jste měli neuvěřitelné štěstí, docílíte toho za nereálných 5 let. Váš bývalý majitel si vás navíc oblíbí, a stanou se z vás přátelé. Najednou před sebou máte velké příležitosti - můžete spojit zkušenosti farmáře s dovednostmi obchodníka. Jako by to nestačilo, váš původní majitel a nyní přítel se vyšvihl, vstoupil do politiky, a můžete počítat s výsadami. Jak svoje příležitosti využijete? Řekněme, že jste se rozhodli pokračovat v obchodu, a příjem z něj chytře spoříte, investujete do vlastní půdy, dobytka, a expanze svého obchodu. K tomu jste se rozhodli si financovat vzdělání - včetně rétoriky.

Jak se zdokonalujete, zjišťujete, že cítíte silný pocit sounáležitosti s lidmi jako vy: farmáři a obchodníky, který potkal nepříznivý osud. Váš legendární status, který vám váš příběh a reputace vynikajícího obchodníka vydobyla, může být nyní ještě umocněn. Nezištně začnete těmto lidem v nesnázích pomáhat, ať už jde o výhodné půjčky, skromný projev soucitu, nebo šlechetné dary. Nyní se stanete jakýmsi zachráncem, a váš další krok se zdá jako ryze pragmatický - je čas vstoupit do politiky, po boku vašeho dobrého přítele. Zaměříte se na sociální vrstvu, která vás tolik miluje, bez toho, abyste proti sobě poštvali elity. Mluvíte jazykem kompromisu.

Květnatými projevy posléze oslníte celý městský stát, a mandát opravdu získáte. Postupně si zajistíte neocenitelné kontakty, váš obchod nabyde obřích rozměrů, farmy jen vzkvétají, a máte takové bohatství, že jeden špatný rok už pro vás nic neznamená. To, co jste si vydobyli vám nyní může vzít jenom vaše vlastní domýšlivost, přehnané ambice, nebo vnější síla - moc nepřátelské armády. Jinak jste však zajištění na generace dopředu. Nic podobného se samozřejmě nikdy nestalo, ale mohlo by, leč tato pravděpodobnost se blíží absolutní nule. Jde zkrátka o perfektní shodu náhod. Krásně však ilustruje kontrast mezi starověkým otroctvím, a transatlantickým obchodem s otroky.

Zdroje:

Fisher, N.R.E. 1993. Slavery in Classical Greece. Bristol Classical Press.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz