Hlavní obsah
Názory a úvahy

Spasitel Trump: Historie se opakuje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vygenerováno službou Openart.ai.

Atentát na bývalého prezidenta Spojených států, který o post znovu usiluje, je šokující událostí, ne všechny však překvapila.

Článek

Pokus o atentát na bývalou (a možná budoucí) hlavu Spojených států bude v příštích letech, možná i desetiletích budit emoce. Spekulace a konspirační teorie nabydou obřích rozměrů. Jsme svědky historie. A při pohledu na to, jak se historie píše, se přirozeně nabízí také pohled do minulosti, ve které můžeme hledat souvislosti. Jedna z otázek, na které se jen těžko bude hledat odpověď, je následující: Jaký byl střelcův motiv? Šlo o člověka, který jednal na vlastní pěst, nebo o nájemného vraha, který plnil rozkazy nespokojené elity? Podle dostupných informací byl útočník registrovaný jako republikán, avšak je také veden jako přispěvatel skupině, která usiluje o zvýšení volební účasti demokratů.

Nejasnosti ohledně atentátníka

Je tedy nejasné, zda šlo o nespokojeného republikána, který si přál jiného kandidáta, nebo podporovatele demokratů - jisté je jen to, že šlo o odpůrce Donalda Trumpa. Vypadá to, že šlo spíše o mladého šílence, který jednal na základě vlastního přesvědčení. Měli by na smrti prezidentského kandidáta zájem také americké elity? Troufám si tvrdit, že ano. Tomu nenasvědčuje pouze atentát, ale také táhnoucí se soudní řízení, kterých je bývalý prezident terčem, díky své roli v útoku na Kapitol v roce 2021. Také Trumpovy plány s Ukrajinou dost možná elitám nevoní. A bude toho víc - s tvrdohlavou osobností jako je Trump se nebude lehké domluvit.

Co napovídá historie?

Jaké souvislosti se nám v historii nabízí? Je to snad atentát na prezidenta Kennedyho? Kdepak. Ačkoliv Kennedy pravděpodobně měl díky své politice také mezi elitou spoustu nepřátel, nechci podkládat spekulaci další spekulací. Podobnost vidím spíše v antickém Římě, a rozhodně nejsem sám. Mnoho lidí vidí podobnost mezi Trumpem, moderním populistou, a některými římskými politiky - populisty starověkého Říma. Bohatí muži ze zámožných rodin, kteří se prezentují jako ochránci zájmů běžných lidí (plebs) mají kouzlo v jakékoliv době. V dnešní době je to Trump (či Orbán), v době starověkého Říma to byli například bratři Gracchové.

Populisté napříč dobou

Zatímco bratři Gracchové brojili proti otrokům, kteří římským občanům brali práci, Trump brojí proti migrantům, kteří berou práci Američanům. Gracchové se stavěli za práva veteránů z řad římských legií, Trump se staví za práva veteránů, kteří byli tak nešťastně staženi z Afghánistánu. Jediným rozdílem a absurditou je, že bratři Gracchové prosazovali pozemkovou reformu, která měla rozdělit půdu velkých vlastníků mezi plebs, což by se dalo označit za socialismus, a pod to by se kapitalista Trump jenom těžko podepsal. Důležité však je, že jak bratři Gracchové, tak Trump byli populisté z řad elit, kteří byli ochotni vycházet běžným lidem vstříc natolik, že to nemohlo nechat ostatní příslušníky elity chladnými.

Mučedník Donald

A v neposlední řadě jak na tyto římské politiky, tak na Trumpa byly spáchány atentáty - s tím rozdílem, že ten na Trumpa byl neúspěšný. Trump je však porovnáván ještě s jiným římským politikem, tím nejslavnějším vůbec. Pro mnoho američanů je Trump novým Cézarem. Bojuje prý proti zkorumpovanému systému, který se ho chce zbavit, a to jakkoli nekalým způsobem. Tento systém navíc zemi dovede akorát tak ke zkáze. Za tímto spasitelem jsou někteří připraveni jít kamkoliv, zvlášť nyní, když je pro mnohé mučedníkem. A to i do války. Doufejme, že k té nedojde.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz