Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Učíme se věci, které nám v budoucnu budou k ničemu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Lidé všech věkových kategorií se musí v dnešní době neustále učit, aby zůstali na trhu práce relevantními. Jak ale vědět, jestli to, co se nyní učíme, bude za pár let stále užitečné?

Článek

Zdá se, že to, co lidé zažívali za průmyslové revoluce, brzy pocítíme na vlastní kůži všichni. Budeme se muset přizpůsobit, a také se přesvědčit, že to, co se učíme my sami, a to, co se učí naše děti, nepřijde v budoucnu vniveč. Je třeba mít přehled o tom, co je pro naše budoucí uplatnění na trhu práce zásadní, a čím pouze ztrácíme čas. Memorizace velkého množství detailních informací, které nejsou třeba k tomu mít v oboru přehled, se nejeví jako nejlepší strategie - zvlášť když Google a umělá inteligence za nás všechny tyto informace zaznamená a zpracuje.

Soft skills vs. Hard skills

Co se týče uplatnění na trhu práce, zpravidla rozlišujeme mezi dvěma typy dovedností - tzv. tvrdými a měkkými dovednostmi neboli hard skills a soft skills. Hard skills jsou zejména technické dovednosti, které jsou nutné pro vykonávání určité profese. Těm se lidé učí zejména ve školách a z pracovních zkušeností. Soft skills jsou schopnosti a kompetence v oblasti chování, mezilidských vztahů a organizace. Pro konvenční mysl jsou sice důležité, ale nemají na uplatnění na trhu práce takový vliv, jako právě hard skills. Podle studie, která probíhala převážně v České republice, je však taková představa mylná, a soft skills mají na úspěchu a prosazení se na trhu práce přinejmenším stejný podíl jako hard skills.

Soft skills k tomu mají jednu neocenitelnou výhodu. Zatímco spousta tvrdých dovedností má nejistou budoucnost, jelikož robotizace a umělá inteligence spoustu profesí nahradí, měkké dovednosti se člověku nikdy neztratí. Roboti a umělá inteligence totiž nikdy nenahradí skvělé lídry, ani šikovné prodejce a příjemný personál, který je nutný pro komunikaci se zákazníky a partnery. Takový zlom by přineslo pouze umělé vědomí, což je spíše záležitostí sci-fi filmů. Samozřejmě, oba typy dovedností jsou důležité, ale do budoucna nám větší jistotu dopřejí právě soft skills.

Co nás čeká, co nás nemine

S narůstajícím tempem vývoje umělé inteligence a robotiky je jasné, že se budoucnost práce a průmyslu změní k nepoznání. Podle WEF (World Economic Forum) nastane největší pokles pracovních míst zejména v bankovnictví, a zaniknou pracovní místa poštovních úředníků, prodejců jízdenek a tak dále. Naopak jistotu zaměstnání budou mít například specialisté na umělou inteligenci, robotičtí inženýři, analytici a další. Technologická revoluce však ovlivní naprostou většinu prací, a velká část světové populace se bude muset přeučit, nebo zvážit změnu kariéry.

Co to znamená pro vzdělávání?

První z věcí, o které jsem přesvědčen, že z těchto poznatků vyplývá je následující - ve vzdělání, ať už ve školách, či na vlastní pěst, musíme brát stejný důraz na osvojení si měkkých dovedností jako na osvojení těch tvrdých.

Druhá skutečnost je ta, že už nyní víme, jaké profese zaniknou, a naopak jaké čeká zářivá budoucnost. Tyto vědomosti musíme zohlednit při výběru našeho budoucího zaměstnání a dalšího vzdělávání. Predikce WEF jsou skvělým místem kde začít.

Posledním faktem je to, že umělá inteligence nemůže nahradit empatii. Lidé, kteří budou pozitivně působit na lidi kolem sebe, budou vždy potřeba. A i když ztíží práci umělcům všeho druhu, umělá inteligence nikdy nestvoří plnohodnotné umění.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz