Hlavní obsah
Internet a technologie

Zeměpis hrou: Koníček, který je překvapivě praktický

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Přiznám se, že mě zeměpis nikdy moc nebavil. Je však rozdíl mezi bezduchým zíráním do mapy a orientací ve skutečném světě. Přesně to mi ukázala zábavná, ale také velice užitečná zeměpisná hra.

Článek

Když se řekne zeměpis, většina z nás si vybaví předmět ve škole, který nás naučil, jak se orientovat ve světě - nebo spíše na mapě. Pokud jste byli jako já, memorizace států a měst vás příliš nebrala. Zapamatovali jste si to nejdůležitější a zbytek šel jedním uchem tam, druhým ven. Větší zeměpisný přehled jste pak získali během života, nebo například jako já, zájmem o historii. Zeměpis se zkrátka pro spoustu lidí jeví jako nezáživný, abstraktní předmět, který nachází oblibu pouze u suchopárných knihomolů.

Alespoň tak jsem vnímal zeměpis já. V nedávné době jsem však zeměpis spatřil v úplně jiném světle, stejně jako zeměpisné nadšence. Za všechno může hra GeoGuessr, na kterou jsem narazil na sociálních sítích. Princip hry je jednoduchý - hráči je představena náhodná fotografie krajiny (či ulice) a úkolem je co nejpřesněji uhodnout, kde byla fotografie pořízena. Zkušení hráči se orientují nejen podle krajiny samotné, ale pomáhají si například i telefonními sloupy, nebo dopravním značením. Hra mě nadchla proto, že místo orientace na mapě je hra založená na orientaci ve skutečném, hmatatelném světe. To však není všechno.

Foto: Laitche, Public domain, prostřednictvím Wikimedia Commons

Poznali byste, kde byla fotografie pořízena?

Ti nejlepší hráči totiž mohou být velmi užiteční. Podle jediné fotografie dokáží určit, kde byla fotografie pořízena, a někdy také to, kdy byla fotografie pořízena. Orientovat se mohou například podle pozice slunce, kterou může prozradit stín. To je také důvod, proč je pořizování a sdílení fotografií vojáky tak nebezpečné. Jak ukázal konflikt na Ukrajině, fotografie může fungovat jako jednoduchý způsob, jak lokalizovat nepřítele. Šikovní hráči tak mohou hrát malou roli i ve válečném konfliktu. Mohou také pomoci lidem najít místo, kde byli jako malí vyfotografováni s již zemřelým rodičem, nebo odhalit pozici lidí, kteří míří lasery na letadla.

Přestože pro většinu hráčů je hra pouhým koníčkem, někteří ji hrají profesionálně. Spousta streamerů na Twitchi si získala nemalé publikum právě svými neobyčejnými schopnostmi (téměř) bezchybně rozeznávat světovou krajinu. Mnohým to vydělá i na živobytí. V roce 2023 se také uskutečnil první světový pohár, ve kterém se utkalo 21 hráčů z různých koutů světa. Mezi 11. a 14. zařím se bude turnaj konat podruhé. Stejně jako minulý rok to bohužel vypadá, že český zástupce bude chybět.

Foto: Lentokonefani, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Čtyři nejlépe umístění hráči loňského světového poháru ve Stockholmu.

Hra byla vyvinuta v roce 2013 a okamžitě nabyla velké popularity. Ke hře používá snímky z Google map. Během covidové pandemie pak nabrala do plachet nový vítr. Hru bych doporučil zvlášť vášnivým cestovatelům, kteří již procestovali velkou část světa, aby mohli otestovat svoji paměť a všímavost. Vyzkoušet ji však může úplně každý, kdo rád testuje svoje znalosti. Třeba se jednou dočkáme i českého reprezentanta.

Na závěr se ještě vraťme k užitečnosti - užiteční nejsou pouze hráči, ale i hra samotná. Jakožto student učitelství si dovolím tvrdit, že hra může sloužit jako příjemné zpestření hodin zeměpisu. Sice hra nově vyžaduje placené předplatné, jde však o zanedbatelnou částku. Pokud bychom se ve školách učili zeměpis i takhle, možná bych k předmětu neměl odpor, a odnesl si z výuky mnohem víc. Snad bude tento článek inspirací pro stávající, i budoucí učitele. Hru je navíc s pomocí umělé inteligence možné využít pro výzkum klimatu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz