Hlavní obsah
Cestování

„Alpské“ jezero dvě hodiny od Prahy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kuba Alexa

Berzdofer See

Pokud hledáte větší vodní plochu, která téměř připomíná alpská jezera, ale je zároveň teplejší, nechcete jezdit až tak daleko a oceníte třeba i výlet cestou nebo do historického centra blízkého Görlitzu, Berzdofer See by mohlo být tipem pro vás.

Článek

Sám dávám přednost studenějšímu koupání a větším kopcům, ale jelikož jsem se rozhodl zatím nemít stabilně vlastní auto a taky není vždycky čas jet 6 hodin tam a 6 hodin zpět během jednoho víkendu (ano, léta cest do Rakouska potvrzují, že to trvá vždycky prostě stejně aspoň 6 hodin :), člověk se sem tam poohlíží po nějaké bližší a i třeba levnější variantě. Jezero Berzdofer See je jen nějakých 30 minut autem od česko-polsko-neměckých hranic nad Libercem. Čili zhruba dvě hodiny z Prahy. Hezké koupaní najde človek cestou i u Žitavy, včetně procházek v Žitavských horách. O třicet kilometrů severněji je ale toto další jezero Berzdofer See. Jelikož se jedná o zatopenou vytěženou hnědouhelnou oblast, může vám připomínat např. mostecké jezero. Berzdorfské jezero má podobně jako ostatní jezera pár pláží, kde najdete i nějaký ten stánek s občerstvením, ale člověk si v pohodě najde i malá, klidná místa, kde může být v podstatě sám. V těchto dnech, kdy k vodě chodí více lidí, vám voda hned u břehu může připadat samozřejmě trochu kalnější, ale uplavete 10-15 metrů a jste v kříšťálově průzračné vodě. Kolem jezera se parkuje za 1 euro na hodinu s maximálním poplatkem 6 euro za den. Jestli rádi výletíte a chodíte, do místa se dostanete i veřejnou dopravou a cestu k jezeru si můžete dát jako kratší či delší choďáček. Podél jezera vede i cyklostezka, kterou využívají i milovníci inline bruslí.

Sám na historii moc nejsem, takže na výletě do Görlitzu jsem byl spíše jen takový ten trochu utahaný, ale trpělivý doprovod. Přece jen bylo přes 30 stupňů. Tahákem je zejména informace, že v Görlitzu se velmi hojně točí scény do světoznámých bijáků a říká se, že každý místní si už v nějakém tom filmu komparz zahrál. Zajímavý je i fakt že Görlitz a polský Zhořelec dělí pouze řeka, takže můžete po mostě přejít do Polska a projít si i Zhořelec.

V okolí i cestou toho najdete určitě mnohem víc, takže pokud máte co z okolí přihodit, neváhejte se podělit v komentářích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám