Hlavní obsah
Cestování

Terschelling, ostrov na dohled z Amsterdamu, je krásné i zrádné místo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kuba Alexa

Relativně nedaleko holandské metropole se nachází několik ostrovů. Jedním z nich je i Terschelling.

Článek

Fríské ostrovy jsou „kousek“ od pobřeží Holandska, ale přímo z Amsterdamu se na ně (alespoň co já vím) nejezdí - a je to dobře. Asi i díky tomu si dokáží udržet v podstatě opačnou energii než hlavní město. Pokud nemáte k dispozici auto, musíte absolvovat cestu vlakem do přístavu Harlingen a po té nasednout na jeden ze dvou trajektů. Pokud auto máte, cestu si můžete výrazně zrychlit přes uměle vytvořené dílo Afsluitdijk, vybudované na přelomu dvacátých a třicátých let 20. století a auto nechat v Harlingenu na jednom z parkovišť. Stejně tak si ho můžete pomalejším trajektem vzít na ostrov, ale pokud předpověď nehlásí vyloženě nepřetržitý déšť, využijte jako všichni populárních kol, které si můžete půjčit až na ostrově. Terschelling je samozřejmě stejná placka jako zbytek Holandska a je to jedna z výhod ostrova. Díky jeho sympatické velikost cca 30×4 km by ho zdatný cyklista v pohodě projel za den, pokud se ale rozhodnete si ho v klidu trochu užít, je to na (prodloužený) víkendový výlet skvělá volba.

Pokud jsem použil spojení „krásný i zrádný“, je třeba zmínit možnost období s nestabilním počasím. Vydatná sprcha vás může mimo slunné dny potkat i několikrát denně, ale jakmile spatříte naprosto klidné místní i turisty, jak v nepromokavých soupravách (které zde všude pořídíte), případně kombinaci pláštěnka/přestávka naprosto v klidu a s úsměvem fungují i během změn počasí, naladíte se a vydržíte mnohem víc, než si myslíte. Počasí se navíc umí opravdu otočit z tří hodin nečasu do krásného slunečného odpoledne a večera. Nebo obráceně. Radar, pláštěnka a dobrá nálada vám pomůžou si nenechat zkazit výlet.

Na Terschellingu je pár vesniček, plných krásných domů a míst a místní si jsou samozřejmě vědomi atraktivity ostrova, což se odráží i v přizpůsobení se turismu. A samozřejmě i v cenách. Nemilým překvapením může být i to, že někteří místní svým způsobem upřednostňují turisty holandské a umí to dát najevo.

A co na Terschellingu vidět?

Začít můžete zajímavou podívanou a tou je naprosto výrazný a nekonečný odliv Waddenského moře mezi ostrovem a pevninou. Procházka za odlivu může být zážitkem zcela zdarma. Pokud byste toužili po větším dobrodružství, dělají se organizované, až několikahodinové přechody po odhaleném dnu při odlivu. Na severním pobřeží jsou zase nekonečné pláže severního moře a restaurace, kde vám připraví nejen výbornou rybu. Procházka skrze písečné a travnaté duny po jídle a při východu či západu slunce také stojí za to.

Foto: Kuba Alexa

Terschelling

Nejen pro děti je hezkou zastávkou muzeum vraků. Na ostrov sem tam moře zanese náklady ztroskotaných lodí a kromě toho, že co moře vyplaví, patří obyvatelům ostrova, tak v tomto muzeu můžete vidět právě vzorky toho, co všechno moře může přinést. V hospůdce navíc běží videa, dokumentující nájezdy na pláže a sběr naplavených”pokladů”. Od trsů banánů, přes boty, hračky, sportovní vybavení apod. Milovníci historie najdou v lesích i bunkry z druhé světové války. Zajít můžete do kavárny v opraveném větrném mlýnu, nebo si zahrát minigolf.

To nejpříjemnější je ale nálada a atmosféra ostrova, kdy jezdíte na kole, zastavujete na hezkých klidných místech a můžete nasát klidnou atmosféru. Pokud rádi běháte, tak si dost možná užijete ještě víc.

Foto: Kuba Alexa

Terschelling

Unikátním obdobím pro návštěvu je pak červnový festival Oerol. Jestli něco dává smysl slovu festival, pak je to tato událost. Nesmírně bohatý program po celém ostrově. Neuvěřitelná atmosféra, různá představení, koncerty, divadla, umělecké instalace, to vše zasazeno nejen do vesniček, ale šetrně i do přírody kolem. Stejně jako ostrov je ale období festivalu krásné a zrádné - ceny všeho jsou u stropu, většina ubytování rok dopředu nedostupná, na ostrově mnohonásobně více lidí a místní prý sem tam ještě více napružení. I přesto, že jim prý festival často vydělá na zbytek sezóny a i přesto, že jsem si nikde nevšiml bordelu, odpadků nebo snad výtržností. Jen je to trochu větší mumraj než obvykle.

Vedlejší ostrov Vlieland zase koncem prázdnin hostí festival Into the Great Wide Open. Začíná mě mrzet, že jsem se právě podíval na jeho program, protože v jeho termínu jsem uvázán prácí a v programu se objevili například mí oblíbení Everything Everything nebo Antony Szmierek.

Návštěva Fríských ostrovů není levným výletem, ale pokud bych si měl vybrat mezi víkendem v Amsterdamu a nebo výletem přes Waddenské moře na Friské ostrovy, neváhal bych ani chvilku.

Foto: Kuba Alexa

Terschelling

Foto: Kuba Alexa

Terschelling

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám