Hlavní obsah
Cestování

Nepál zakázal trekking bez průvodce v chráněných horských oblastech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com, thepoeticimagery

Nepál

Od 1. 4. 2023 platí v Nepálu nové pravidlo: Pro cesty v chráněných oblastech (včetně mnoha oblíbených horských destinací) si musíte najmout guida nebo být součástí (oficiálně) organizované výpravy.

Článek

Kolem této zprávy se pochopitelně vyrojila spousta kritiky, ale hlavně nepřesností. Na internetu najdete hromadu článků, které zmiňují, že se „ban“ vztahuje na celé území, ale to je pravděpodobně jen široce přejímaná chyba.

Tiskovka přímo od Nepal Tourism Board celkem jasně hovoří o „protected areas“ a dává informaci o zákazu nezávislé turistiky v Nepálu poněkud méně drsný rozměr.

Pořád je to tak trochu hřebíček do rakve pro mnoho dobrodruhů, ale koneckonců mají Nepálci svaté právo dělat si se svou zemí, co se jim zlíbí. Pokud se jim z jakéhokoliv důvodu nepozdává, že se jim turisti neorganizovaně toulají (a příležitostně ztrácejí) v horách, nemáme jim do toho moc co kecat. Navíc pro mnoho oblastí byl průvodce vyžadován už dříve.

Jen tak nějak souzním s pochybnostmi, že o lepší bezpečnost návštěvníků ani ochranu kulturního dědictví – jak se nám nepálské vládní instituce snaží namluvit – v tomto případě zas tak moc nejde.

Důležité je, že pokud je má interpretace tiskovky a navazujících zpráv správná, tak pořád zbývá spousta míst, kam se v Nepálu dá svobodně cestovat.

Více informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám