Hlavní obsah

Tipy, díky kterým zatočíte s plevelem i bez chemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock/Dean Clarke

Taky se vám vždycky tak hrozně nechce do pletí? Máme poměrně velkou zahradu a zrovna jsem tak v polovině přípravy záhonků - samozřejmě plných plevele. Naštěstí znám pár tipů, jak s ním zatočit i bez chemie.

Článek

Lidé se vždycky snažili si boj s plevelem usnadnit. Trh je zaplaven nejrůznějšími chemickými prostředky proti plevelu. Použití těchto přípravků však často ovlivňuje růst i vašich cenných rostlin a v dlouhodobém horizontu dokonce způsobuje trvalé poškození půdy. A to ani nemluvě o ekologii…

Další možností je samozřejmě klasické pletí, což je tím nejspolehlivějším řešením, ale zabere dost času. Pokud si chcete práci usnadnit a zároveň se chovat šetrně k přírodě, mám pro vás několik tipů, jak si připravit domácí přípravky.

Možná budete překvapeni, co dokáže bílý ocet, citronová šťáva, prostředek na nádobí a epsomská sůl.

Jak to funguje?

Kyselost octa a citronové šťávy pracuje na úpravě pH vody a půdy. Tím vysává vlhkost z plevele nebo způsobuje popálení listů, což nakonec vede k jejich zahubení.

Dokonce i sůl je vynikající při dehydrataci plevele. Nejenže ničí stávající plevel, ale také brání růstu nového.

Octový prostředek

Co budete potřebovat:

  • 1 litr bílého octa
  • 1 lžíci prostředku na nádobí
  • 1/2 šálku epsomské soli

Všechny ingredience dobře promíchejte. Vzniklý roztok nalijte do nádoby s rozprašovačem a hurá na zahradu.

Solný roztok

Co budete potřebovat:

  • 1/2 šálku soli
  • 1 šálek vlažné vody

Sůl nasypte do vlažné vody a míchejte, dokud se sůl zcela nerozpustí. Roztok přelijte do nádoby s rozprašovačem a můžete ho rovnou použít.

Citrónový prostředek

Budete potřebovat:

  • 1/2 citronu
  • 1 a 1/2 lžíce prostředku na nádobí
  • 1 šálek vody

Vymačkejte šťávu z citronu, smíchejte s vodou a přidejte prostředek na nádobí. Celou směs přelijte do rozprašovače.

Jak tyto prostředky používat?

Ať už si vyberete jakýkoliv z těchto prostředků, nejúčinnější bude za jasného slunečního počasí. Slunce vždy pomáhá při dehydrataci a při spalování rostlinných pletiv. V následujících dnech by nemělo pršet, aby prostředek mohl působit co nejdéle.

Už jen jediná aplikace dokáže plevel zahubit přibližně za týden. Pokud problém přetrvává a ještě máte v záhoně zbytky plevelu, postřik opakujte.

Po dokončení práce můžete zbylé domácí přípravky na hubení plevelů uložit na temné a chladné místo a podle potřeby je opětovně použít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Plevel

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz