Hlavní obsah
Sport

Čeká na jaře Sigmu Olomouc stejný osud, který potkal loni Baník Ostrava?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jannik Skorna/unsplash.com

Všichni máme jistě v paměti loňský výbuch Baníku Ostrava, jenž na začátku jara měl ambice si to rozdat o evropské poháry, ale jediná výhra v devíti zápasech ji katapultovala do skupiny o udržení.

Článek

Jílkova křeč

Svěřenci Václava Jílka mají za sebou zatím tři utkání jarní části fotbalové ligy, ale její výkony již teď naznačují, že nejsou v úplné pohodě. Sigma totiž ještě nevstřelila gól a jediný bod který uhrála, byl doma po bezgólové remíze s trápícím se Hradcem hrajícím o udržení. Začíná se tak dostávat do pasti, ze které bude těžké vystoupit.

Baník Ostrava měl loni na jaře na jaře největší problémy v defenzivě a ztrácel i zápasy, ve kterých vedl, což sice není případ olomoucké Sigmy, ale je to jediný rozdíl mezi Ostravou loni a Olomoucí letos.

Jílkova skvadra se neuvěřitelně trápí v útoku a začíná se ukazovat, že odchod ofenzivně laděného levého beka Ondřeje Zmrzlého, který v zimní přestávce odešel do Slavie Praha, momentálně láme moravskému klubu vaz. To dosvědčuje i až 13. místo v tabulce xG, která určuje pravděpodobnost vstřelených gólů na základě počtu a kvality útoků.

Slabá příprava i přestupy

Nutno však podotknout, že jarní možnost neúspěchu byla cítit již v zimní přípravě, kdy Olomouc hrála v přípravách velmi slabě, navíc nedokázala do klubu přivést jedinou posilu, která by týmu mohla pomoci. Za Zmrzlého sice přišel Jakub Elbel z 1. SK Prostějov, ten však ani zdaleka nedosahuje jeho kvalit a v sestavě Olomouce se ještě ani neobjevil.

Sigma rozehrála jarní část sezony v Liberci, kde ovšem příliš nezářili a nakonec byli trochu i rádi, že se jde o poločase do kabin za bezbrankového stavu. V druhem poločase se však hned po čtyřech minutách prosadil Liberec zásluhou Nicolase Pennera. Olomouc na tuto situaci nedokázala reagovat a v 80. minutě přidal do sítě hostů pojistku Filip Horský. Olomouc si tak z Liberce krom pár žlutých karet nic neodvezla.

Zápas od zápasu horší Sigma

Hráči se pokusili hodit úvodní duel za hlavu a začal se soustřeďovat na první domácí zápas proti Hradci Králové, který byl tabulkově až třináctý. Sigma ale na domácí půdě nepředvedla zhola nic, a nebýt mizerné koncovky Hradce, byla by z toho další porážka. Takhle z toho Hanáci získali cennou ryze ubráněnou remízu.

Dohrávka v Teplicích nasadila marným olomouckým výkonům korunu. Nejen že se Olomouc opět neprosadila, ona v podstatě ani neměla moc z čeho. Teplice tak mohly na slabém soupeři potvrdit svou vzrůstající formu a v 22. minutě šla díky Bílkovi do vedení, což bylo v první půli vše.

V té druhé Olomouc místo tlaku a vyrovnání šla do deseti poté, co červenou kartu uviděl Beneš. Závěr si Teplice v pohodě pohlídaly a Olomouc opět bez vstřeleného gólu prohrála.

Hřebíček do rakve trenéra Jílka?

Ani další zatím poslední utkání olomouckých nepřineslo nic nového. Hráči trenéra Jílka sice konečně vstřelilo gól, ale až 5 minut před koncem za stavu 2:0 pro české Budějovice. Poslední celek tabulky se tak díky marnosti Hanáků odrazil ode dna a posunul se před Karvinou.

Sigmáci jsou tak aktuálně osmí, což se může zdát jako dobrý počin, ale mezi osmým místem Olomouce zaručujícím boj o evropské poháry, a jedenáctým Jabloncem ve skupině o udržení je rozdíl pouhých 5 bodů.

Pokud tak svěřenci trenéra Jílka opravdu hned nezaberou, můžou skončit úplně stejně, jako loni ostravský Baník, který aktuálně díky poslední výhře v Mladé Boleslavi, odsunul Olomouc z pátého místa.

Zdroje:

Přímý přenos utkání České Budějovice : Sigma Olomouc

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz