Hlavní obsah
Rodina a děti

Mobilní telefony ve školách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lady Diy

Ve škole bez mobilu? Zvládnou to.. :-)

Chceme na základních školách mobilní telefony?

Článek

Ze školy, kam chodí dcera do druhé třídy šel směrem k nám rodičům dotaz, kdy a o kterých přestávkách se budou používat mobily. Třídní učitelka nechala hlasovat i děti v rámci třídy. Už tady mi vyvstává otázka, nakolik jsou děti kompetentní rozhodovat o tom, zda mobily ve škole ano či ne. Zda dítě vidí ten dopad v dlouhodobém horizontu několika let a  jak to působí v rámci třídy na děti, které mobilní telefon nemají. A celkově vlastně PROČ…

Proč se vlastně otevírá diskuze o něčem, co není potřeba ke studiu? Jaký přínos pro děti má, že budou mít povolený mobilní telefon o přestávkách?

Super, budu cool, děti mi budou závidět. Budeme viset nad videaama z youtube, tik tok, insta apod. Už se nemůžu dočkat přestávky.

Nebo…

Super, nebudu v interaktivním kontaktu se svými vrstevníky, pravděpodobně si nestihnu sníst svačinu, možná si dojdu na záchod s mobilem v ruce, budu mít koho obdivovat na sociálních sítích a tím si vytvářet falešné představy o životě a tím budu víc a víc nešťastný z toho svého. Nic v mém okolí mi nebude dost dobré. A ve své hlavě začnu žít mimo realitu… Nebude mě bavit chodit odpoledne ven, protože tam je to nuda. Sledovat ta úžasná a nabitá videa je prostě mnohem lepší.

Vážně to takhle chceme???

Jak dlouho dítěti zabere, než se vrátí myšlenkami zpět k výuce po přestávce? Kolik času se vážně bude soustředit na studium a kolik času věnuje fantaziím nad právě zhlédnutým obsahem?

Proč školství tohle neřeší lidsky, selským rozumem. Proč je od mnoha psychologů, dětských specialistů, adiktologů vztyčený ukazováček, že děti pod vlivem sociálních sítí degradují, slábnou, zvýšilo se množství sebevražd. A děti mizí ze hřišť a jsou zavřené doma s telefonem v ruce… Mimo jiné tady nezapomeňme, že je nedostatek dětských psychologů, takže pak těžko budete hledat pomocnou ruku..

Ať to převracím ze strany na stranu, nenacházím jediné pozitivum, proč má mít dítě ve škole mobil. Pro spojení s rodinou si pro něj stačí dojít na odkládací místo. Ale předpokládám, že stejně jako je dítě ve škole, tak je rodič v práci a oba dva se potřebují soustředit na aktivity, kvůli kterým v daném místě jsou.

Dovedu si představit, pokud nutně potřebuji mít dítě v kontaktu na mobilu, že si ho ráno odloží na okno k učiteli apod., a s koncem studijního dne ve škole s ním může opět odejít.

Já jako rodič jsem i tak v kontaktu s vyučujícím. Takže pokud je něco urgentního, musím kontaktovat primárně jeho.

V legislativě je možnost zakázat používání mobilních telefonů ve školách. Teď je to ale na nás na rodičích, abychom to vyžadovali v našich školách.

Závislosti nejsou dobrá věc a vytvářet závislost už od školního dětství mi přijde nezodpovědné. A jen my jsme ti, kdo s tím může něco udělat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám