Hlavní obsah
Lidé a společnost

Daniela Kovářová: Nezkrotná politička, advokátka a ochránkyně rodinných hodnot

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

D. Kovářová píše hodně a dobře.

Myslím, že potřeba podporovat ženy v politice. Zde je článek o jedné z nich.

Článek

In medias res: Daniela Kovářová, rozená Šindlerová, je jednou z nejvýraznějších osobností současné české politiky ale i právního světa. Se svou bohatou kariérou a rozsáhlými zkušenostmi se stala inspirací pro mnoho žen, které usilují o kariéru v právu a politice.

Vyniká nejen svou odborností, ale i oddaností rodinným hodnotám, které aktivně hájí nejen ve své advokátní praxi, ale i v politické kariéře.

Trochu životopisných dat

Daniela Kovářová se narodila stylově 17. listopadu (!) 1964 v Ostravě a od mládí se zajímala o právo a spravedlnost.

Po ukončení právnického vzdělání začala působit jako advokátka se specializací na rodinné právo, kde získala uznání za svou empatii a schopnost hledat řešení i v těch nejtěžších rodinných sporech.

V roce 2009 byla nominována na pozici ministryně spravedlnosti ve vládě Jana Fischera, kde sloužila až do června 2010. Během svého působení se zaměřovala na reformy justice a boj proti korupci. Svou odvahou a odhodláním často šla proti proudu a nebála se otevírat složitá témata. Dodnes si pamatuji její charismatické vystoupení na půdě brněnské právnické fakulty z této doby.

Jedním z nejvýznamnějších momentů její kariéry byla její práce na stížnostech pro porušení zákona, kdy podala celkem 112 stížností. Tento krok vyžadoval nejen znalosti, ale i odvahu čelit kontroverzím.

Pozor, Nejvyšší soud ČR nakonec přijal přibližně 90 % z těchto stížností, což svědčí o jejím důkladném přístupu a hlubokém pochopení právního systému.

Její přístup k právu a spravedlnosti neradno omezit pouze a jen na již zmíněnou její funkci ministryně.

Například v roce 2018 byla zvolena prezidentkou Unie rodinných advokátů, kde nadále hájí práva rodin a dětí.

Kovářová chápe důležitost rodinného zázemí pro stabilitu společnosti a aktivně se podílí na hledání legislativních cest, jak rodinám pomoci v těžkých životních situacích. Díky její neúnavné práci a oddanosti tématu (vím zní to jako klišé, ale bylo a je tomu tak) se stala uznávanou autoritou v oblasti rodinného práva.

Daniela senátorka

V roce 2022 byla zvolena senátorkou za obvod č. 7 – Plzeň-město. Ve své senátorské funkci pokračuje v obhajobě tradičních rodinných hodnot a snaží se zajistit spravedlivé a transparentní právní prostředí pro všechny občany České republiky. Svým působením v Senátu dokazuje, že politika může být nejen o legislativě, ale i o naslouchání a řešení konkrétních problémů lidí.

Úspěšná spisovatelka

Daniela Kovářová je také úspěšnou spisovatelkou a autorkou několika knih. Její schopnost zprostředkovat složitá právní témata široké veřejnosti jí pomohla oslovit čtenáře napříč generacemi. Její knihy nejen vzdělávají, ale také inspirují čtenáře k přemýšlení o právu, spravedlnosti a odpovědnosti.

Z jejích četných knižních děl připomeňme například:

Advokátka v šoku, 2014

Vyživovací povinnost po rekodifikaci, 2014

Dědické právo podle nového občanského zákoníku, 2015

Smrt v justičním paláci, 2016

Jak se žije padesátkám aneb Čarodějnice neupalovat, 2017 (spoluautorem zde byl legendární sexuolog R.Uzel)

Jak chovat muže aneb Manuál pro otrlé, 2018

Podivné povídky, 2018

Jak hubnout a nezblbnout aneb Peklo s kily navíc, 2019

A moje nejoblíbenější kniha z jejího textového editoru - Pivař a blondýna, nakl. Bondy, 2020 (spoluautor Ladislav Jakl)

Závěrem

Snad nebudu příliš patetický, ale shrnuji a shledávám, že celý profesní život Daniely Kovářové je věnován službě spravedlnosti a podpoře rodin.

Což ji činí výjimečnou osobností na české politické scéně.

Sečteno - svou ženskou (ne však afektovanou feministickou) silou, moudrostí a odhodláním nadále přispívá k lepší budoucnosti České republiky. Více takových žen do politiky, nejenom do Senátu.

Prameny a další informace:

Výše zmíněné knihy paní senátorky

https://cs.wikipedia.org/wiki/Daniela_Kov%C3%A1%C5%99ov%C3%A1

https://echo24.cz/a/S7Q5a/byvala-ministryne-kovarova-pobourila-feministky-na-pravech-dorazila-sem-cancel-culture-rika

https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/116523/kovarova-zeny-jsou-bestie-a-muze-provokuji-nejsou-v-tom-nevinne-s-prirodou-musime-bojovat-ne-ji-chranit.html

https://www.akkovarova.cz/cs/

https://x.com/DanielaKovarova

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz