Hlavní obsah
Satira

Brno, tatínek, synek a menstruační tampony

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Legendární medvěd

Brněnští tatínci nejsou žádné bábovky

Veselá příhoda z Brna.

Článek

Bylo - nebylo. V moravské metropoli.

Tatínek Jaryn z Brna se ptá svého osmiletého synka Tomáška: „Co bys, Tome, letos chtěl k narozeninám?“

Syn zvedne oči od svých Lego kostiček, zamyslí se a s vážným výrazem pronesl: „Menstruační tampóny“.

Tatínek se zarazí. Přestane prohledávat internetové slevy na zahradní traktory, které nepotřebuje, ale stejně si ho jednou koupí, a zadívá se na svého synka s podezřením. Jestli to náhodou není jen nějaký nový žert, který pochytil od nezdárných spolužáků z Veveří.

„Víš ty vůbec, co to je?“ zeptá se opatrně, tak trochu se obávající odpovědi.

Synek neváhá ani vteřinu a s dětskou nevinností odpoví: „Nevím, ale v televizi jsem slyšel, že se s tím dá dobře hrát tenis, plavat, jezdit na kole i skákat padákem.“

Tatínek se zhluboka nadechne a na okamžik přemýšlí, jaké by to bylo, kdyby i on tak jednoduše věřil reklamám. „No jo, kluku,“ povzdychne si jak při pohledu na zvýšenou daň z nemovitých věcí, „to by pak taky mohl člověk věřit, že když si koupí nový model SUV, bude automaticky o dvacet kilo lehčí, o deset let mladší a odjede na dovolenou s rodinou šťastný jako v reklamě na jogurt.“

Reklama nikdy nelže…

Osmiletý syn (jehož jméno čtenáři již asi dávno zapomněli, tak Tomáškovo jméno tímto připomínáme) ovšem tatínkovy myšlenkové pochody nesdílí. Pro něj je svět jednoduchý. Televize řekla, že s tampóny se dá skákat padákem – tak se prostě skáče. A basta.

Tatínek se pomalu a odpovědně zvedne z deset let starého gauče a začne přemýšlet nad tím, jaký výchovný přístup by měl zvolit. Říct synkovi pravdu? Nebo ho nechat v jeho iluzi, že tampony jsou klíčem k zábavě, dobrodružství a životním úspěchům?

Možná by to chtělo nějaký edukativní přístup. Něco, co synkovi vysvětlí, že tampony nejsou zázračné hračky, ale zároveň ho nepřipraví o radost ze života. Možná by se mohli podívat na dokument o reprodukční biologii. Nebo ne… To je trochu moc na osmileté dítě.

A tak tatínek zvolí střední cestu – vytáhne mobil a začne googlit. Do vyhledávání zadá „dětská tenisová raketa“, „kolo pro děti“, „padákové kurzy pro začátečníky“.

O několik dnů později

O pár dnů později tatínek přinese domů tenisovou raketu, kolo a obálku s poukazem na lekci skákání padákem.

Synek na něj kouká s jiskrou v očích, ale zdá se, že něco chybí. „Tatí,“ promluví opatrně, „a kde jsou ty tampóny?“

-------------------

(autorský letní satirický fejeton) .

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz