Hlavní obsah

Lékař (71) - Jak jsem přežil dovolenou s vnoučaty u moře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kolman

Jen pro silné povahy.

Článek

Letní dovolená u moře byla a je odjakživa snem mnoha rodin, ale pro dědečka Jirku (71) se tento sen rychle změnil v noční můru.

Dědeček (doktor) Jirka, energický sedmdesátník, který i přes svůj věk stále pracuje na půl úvazku jako lékař, se rozhodl letos vzít své dvě vnoučata, Péťu a Aničku, na dovolenkovou cestu do Chorvatska. K moři.

Už samotná cesta byla výzvou (jak dnes říkají ((nejen)) mladé personalistky) .

Péťa a Anička si neustále stěžovali, že cesta trvá příliš dlouho, že jsou hladoví, že chtějí na záchod, a hlavně, že je s dědou neskutečná nuda. Dědeček se snažil udržet náladu na vrcholu svými starými historkami z dob, kdy ještě neexistovaly ani mobilní telefony a byly fronty na banány a toaletní papír, ale děti to zjevně neocenily. Nesmály se již ani z povinnosti.

Nakonec se všichni těšili, až konečně uvidí moře, které slibovalo slunce, písek a odpočinek. Ale jak se říká, člověk míní a život mění.

Problémy kam se podíváš

Po příjezdu do kempu začaly problémy. Ceny v místních obchodech a hlavně restauracích a bistrech byly skoro astronomické. Dědeček se při pohledu na účet z restaurace chytil za srdce a nostalgicky vzpomínal na doby, kdy koruna měla úplně jinou hodnotu. „Všechno je tu strašně drahé,“ lamentoval, zatímco se snažil vnoučatům vysvětlit, proč nemohou mít každý den dvě šmoulové zmrzliny.

Ale to nejhorší mělo teprve přijít. Jednoho rána zjistil, že jeho milovaný automobil značky Škoda , který byl věrným společníkem na cestách již mnoho let, byl poškozen.

Někdo zřejmě nevydržel pohled na českou SPZ a rozhodl se auto kreativně upravit pomocí klíče. Dědeček se jenom bezmocně díval na škrábance a nadával všemi čtyřmi jazyky, které ovládal. Tedy cizími, ne uzenými jazyky, dodal by asi vtipný humorista z Prahy 7.

Ačkoliv měl dědeček Jirka na dovolené plné ruce práce s řešením různých (ne)čekaných problémů, občas měl z něčeho i radost.

Jako například moment, kdy se mu podařilo přesvědčit vnoučata, aby se na chvíli posadila a poslouchala, jak kdysi rybařil na Berounce nebo jak v 89 spolu jako ( tehdy mladý) lékař spolu s disidenty a herci vyhnal komunisty od moci. Anebo ještě větší radost, když se mu úplně náhodou podařilo najít místní vietnamskou restauraci, kde ještě měli jakž takž „normální“ ceny a kde se Péťa nadšeně cpal hanojskými špagetami (za pouhých 7 Euro, porce jako pro Krpálka) a Anička se necpala ničím, aby nepřibrala, a ostatní neuvědomělé pražské děti se jí pak po prázdninách nesmáli/y.

Závěrečná prázdninová vlna

Nakonec se všichni vrátili domů. Dědeček Jirka byl unavený, ale zároveň šťastný, že se všichni vrátili ve zdraví.

Těšil se, až se po této „odpočinkové“ dovolené vrátí do práce. Kde si konečně odpočine u svého stolu v ordinaci, mezi klidnými pacienty, kteří ho poslouchají a naskákají mu pořád na hlavu.

Příště už vnoučata nikam nevezme, i kdyby mu to třeba nařídil ministr zdravotnictví nebo nebožka Maruška.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz