Hlavní obsah

Horští myslivci ze Žamberka - aneb život studentský, život veselý

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kolman

Majestátné hory

Fejeton (nejen) o studentech z hor.

Článek

Víte, že město Žamberk, ležící v malebném podhůří Orlických hor, je ve výšce „pouhých“ 418 metrů nad mořem? Přesto to nebránilo skupině studentů z Žamberka, kteří se počátkem tohoto tisíciletí během studií na Právnické fakultě v Brně nechali oslovovat jako „horští myslivci“.

Jak se ale stalo, že město, které leží jen v mírném kopcovitém terénu, inspirovalo své studenty k tomuto výraznému titulu?

Odpověď nalezneme nejen v geografii, ale především v tradici, humoru a silném smyslu pro sounáležitost.

„Horští myslivci“ jsou historicky vnímáni jako stateční ochránci lesů a horští lovci, a právě tato symbolika inspirovala studenty a dokonce i dvě studentky ze Žamberka. Vysoké hory v jejich případě nahradila hrdost na jejich původ z oblasti, která se nachází poblíž Orlických hor, a přátelský kolektivní duch, který mezi nimi v Brně panoval.

Na Právnické fakultě v Brně, kde se studium často pojí s náročnými akademickými výzvami, hrálo toto označení důležitou roli v tom, jak se studenti vzájemně podporovali a budovali vlastní identitu.

„Horští myslivci“ se stali více než jen vtipnou přezdívkou – představovali komunitu, která sdílela podobné hodnoty, přístup ke studiu i smysl pro humor.

Oslovení „horští myslivci“ tak symbolizovalo jejich společnou cestu, která byla stejně tak náročná jako zábavná.

Výraz „myslivec“ též narážel na fakt, že mnozí z nich se studiu věnovali tak pečlivě, že si rádi některé zkoušky zopakovali, aby si právnické učivo lépe osvojili.

Proč právě „horští myslivci“? Ačkoliv Žamberk neleží přímo na horách, ale je blízko k Orlickým horám, které mají své vlastní bohaté tradice myslivosti a horského života.

Tento odkaz, byť geograficky vzdálený, měl hluboký význam pro mladé lidi, kteří ve velkém městě jako je Brno hledali způsob, jak si zachovat pocit domova.

Žamberk sice nebyl a není vysokohorské město, ale jeho studenti dokázali, že výška není měřena jen v metrech, ale i v síle přátelství a ducha, který je může nést daleko výš, než jakýkoli vrchol (Orlických) hor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz