Hlavní obsah

Jedna sklenka – slepota. Dvě – smrt. Mé jméno je Metanol!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Včera jsem po čase zase shlédl strhující dvoudílný televizní film Metanol, natočený v roce 2018. Určitě by neměl zapadnout, proto o něm dnes píši.

Článek

Film je samozřejmě inspirován reálnými dechberoucími událostmi, které otřásly Českem v létě a na podzim roku 2012.

Snímek sleduje tragický příběh metanolové aféry, kdy se nelegálně vyráběný alkohol obohacený smrtelně nebezpečným metanolem dostal do široké distribuce a způsobil masivní zdravotní následky i smrt desítek lidí. Film zobrazuje, jak snadné je pro člověka bez podezření přijít do kontaktu s otráveným alkoholem – například zakoupením v běžné trafice u kamarádky dcery, jak se to zde stalo Veronice Freimannové.

Na pozadí příběhu stojí příkladně vybudovaný napínavý děj, který využívá osudy hlavních postav: ambiciózní, charakterově pokřivený ale současně izoufalý zaměstnanec **Ruda Fulín** (David Máj), kterému hrozí padák ve firmě, se z potřeby rychlého výdělku obrátí k pochybné „výrobě“ alkoholu.

Jeho nápad jak snížit výrobní náklady zaujal stárnoucího vykutáleného obchodníka Hoffmana vlastně Malotu (zde skvělý Lukáš Vaculík), který si tak zajistí levný produkt s potenciálem velkého zisku. Avšak následky jsou děsivé – více než 50 mrtvých.

Další linka příběhu sleduje kapitána Hálka (Vasil Fridrich), kriminalistu, který je pověřen vyšetřováním tohoto rozsáhlého případu s doposud největším počtem obětí a obviněných od roku 1989.

Společně se svým kolegou Zakopalem (excelentní Martin Finger) pracují proti času, aby vystopovali a zadrželi viníky. Tváří v tvář desetitisícům litrů otrávené směsi, která může usmrtit tisíce lidí, musí rychle rozkrýt všechny vazby a zasáhnout, než zemřou další nevinní lidé.

Mám za to, že je dobře že předmětný film se nesoustředí pouze na detektivní linii, ale i na sociální a psychologický rozměr příběhu. Ukazuje osobní problémy lidí z nižších (především severomoravských) sociálních vrstev, kteří se uchylují k alkoholu jako úniku z jejich každodenních těžkostí, jako například postava Ivety (Kristýna Podzimková) a její matky (Veronika Freimanová), které pravidelně pijí levný alkohol z trafiky. Nevědomky se tak vystavují smrtelnému nebezpečí, které je pro ně každodenní realitou.

Pěkně svižně odsýpající dílo, přináší mj. silnou kritiku chamtivosti a lhostejnosti, které v kombinaci s nedostatečnou regulací vedly k jedné z největších afér v novodobé historii Česka.

Paradoxem bylo, že hlavní strůjce Ruda z Opavy, který správně dostal nakonec doživotí (škoda že byl zrušený trest smrti, řekne si nejeden divák), si akcí vydělal „neskutečných“ sto tisíc korun. Což je pro komparaci méně, než je jeden soudcovský nebo poslanecký plat. Chápete to v důsledku de facto bagatelního zisku zabít několik desítek lidí a další na do smrti zmrzačit, například oslepnout – jako zádumčivý dedeček, kterého ztvárnil ve filmu Vladimír Kratina, jehož dcera zemřela kvůli nenasytnosti pár šmejdů, a jeho chudinka-vnučka musela do dětského domova.

Úsměvná zajímavost

Když si na začátku filmu Ruda z Opavy (primární strůjce všeho zla) vyhledává na Wikipedii receptury a další informace o methanolu, zobrazí se mu jako jeden z vyhledávacích návrhů „Methanolová aféra“. Causa ale v té době ještě samozřejmě nemohla existovat. Vznikla, až na základě toho co Ruda odstartoval. Ale možná šlo o podprahový vtípek filmařů, kdo ví.

Závěrem

Skvělý dvoudílný televizní film. Nejenže autenticky a poutavě rekonstruuje průběh vyšetřování, ale také vyvolává otázky ohledně kontroly nad výrobou a distribucí alkoholu. Je to varování, že se podobná tragédie může zopakovat, pokud trhu popustíme příliš otěže a nebudeme důsledně kontrolovat s čím se zde kšeftuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz