Hlavní obsah

Tlustí lidé jsou ve Vietnamu velmi populární. Rádi tam hladí lidi s velkým břichem!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Článek o Marcelu Winterovi, je významnou osobností, která se v České republice zasloužila o posílení vztahů mezi Čechy a Vietnamci.

Článek

Známý jako „průkopník česko-vietnamského přátelství,“ se již dlouhá léta angažuje v podpoře vietnamské komunity v Česku a ve vzájemném poznávání kultur. Winter je čestným předsedou Česko-vietnamské společnosti, která si klade za cíl rozvíjet a upevňovat přátelství mezi oběma národy.

Narodil se 26. března 1948 v Hradci Králové. Jeho otec provozoval soukromou zubní ordinaci, proto nemohl Marcel Winter studovat ani sehnat stabilní zaměstnání, vystřídal jich postupně celkem patnáct.

Třikrát se musel se ženou a třemi dětmi stěhovat do jiných krajů, aby  rodinu uživil. Nakonec ani nemohl zůstat na svobodě.

Počátkem 80. let byl neprávem odsouzen ve vykonstruovaném procesu za rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví. Trest si odpykal v NVÚ Libkovice, za mřížemi se setkal mj. i s disidentem a chartistou Václavem Bendou.

Po sametové revoluci Marcel Winter spoluzaložil Česko-vietnamskou společnost, v níž je dodnes čestným předsedou.

Marcel Winter se o vietnamskou kulturu začal zajímat v průběhu 90. let, kdy se vietnamská komunita v České republice začala rozšiřovat. Přes své působení v různých oblastech, včetně médií a podnikání, začal brzy rozvíjet vztahy s vietnamskými přáteli a podnikateli. Díky svému odhodlání a zapálení se stal uznávanou osobností jak mezi Čechy, tak mezi Vietnamci.

Česko-vietnamská společnost

Česko-vietnamská společnost (ČVS), kterou Winter vedl a vede, hraje klíčovou roli ve vzájemném porozumění mezi oběma kulturami. Organizace se zaměřuje na pořádání různých kulturních akcí, výměn, ale i na vzdělávací programy. Zvláštní pozornost je věnována integraci vietnamských občanů do české společnosti a zároveň podpoře Čechů, kteří se zajímají o vietnamskou kulturu.

ČVS také pomáhá vietnamské komunitě při řešení právních, administrativních a sociálních problémů, což vede k lepší integraci Vietnamců do české společnosti. Marcel Winter díky této činnosti napomáhá tomu, aby Češi a Vietnamci našli společný jazyk a porozumění.

Zajímavá příhoda

Skvělý vypravěč Winter pro česká media popsal interesantní historku - Tlustí lidé jsou ve Vietnamu velmi populární. Když jsem poprvé přijel, tak mě vzali do Ha Long Bay, dneska se jedná o jednu ze světových přírodních krás.

Byli jsme na lodi v plavkách a najednou jsem si všiml, že se kapitán pořád kolem mě točí. Později jsem se mazal krémem, zvedl ruce, kapitán přiskočil a začal mi hladit břicho.

Hned ke mně přiskočil tlumočník a vysvětloval, že jako Evropané pro štěstí hladíme hrbáče, tak oni zase hladí lidi s velkým břichem. Připomínají jim totiž jejich boha Šivu. Ten přináší peníze a štěstí, váží si ho, mají jej tudíž všude a mají rádi tlusté lidi.

Ocenění a uznání

Za svou práci obdržel Marcel Winter řadu ocenění, a to jak v České republice, tak ve Vietnamu. Byl oceněn za svůj přínos k rozvoji přátelství mezi oběma zeměmi a za pomoc vietnamské komunitě v Česku.

Je mj. nositel tří vietnamských státních vyznamenání za zásluhy o rozvoj česko-vietnamských vztahů.

Marcel Winter měl roky zásadní vliv na integraci vietnamské menšiny a vzájemné porozumění mezi českou a vietnamskou kulturou. Jeho příklad je inspirací pro další občany i organizace, kteří usilují o multikulturní soužití a podporu přátelství mezi různými národy.

Jeho práce je skvělým příkladem toho, jak individuální iniciativa může přispět k obohacení celé společnosti. Marcel Winter a jeho Česko-vietnamská společnost pokračují v budování mostů mezi oběma národy, což přináší prospěch nejen vietnamské komunitě v Česku, ale i české společnosti jako celku.

Prameny:

https://slovo.proglas.cz/nase-porady/radioreport/marcel-winter-disident-a-politicky-vezen/

https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/kralovehradecky-marcel-winter-cesko-vietnamska-spolecnost-hradec-kralove-komunismus.A211204_639972_hradec-zpravy_tuu

https://www.dotyk.cz/publicistika/marcel-winter-vietnamec-nesmi-rict-ze-nerozumi-je-to-vlastne-urazka-20170129.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=DSA&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwjY64BhCaARIsAIfc7YawT-Kb3vtSBOS2j-1WdvJixrBY3N5yQeJshAi9msj_dJbARdIHYUEaAnZGEALw_wcB

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz