Hlavní obsah
Názory a úvahy

Neukáznění sobečtí plavci - postrach (nejen) moravských bazénů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Spokojenost lidí se odvíjí často, nejen od věcí velkých, ale i od zdánlivých maličkostí. O jedné, která (nejenom) mně několikrát v létě pokazila náladu, vám nyní stručně napíšu.

Článek

V českých a moravských veřejných bazénech se můžeme setkat s fenoménem, který je tak otravný, že si zaslouží vlastní odstavec v pomyslné knize „Příručka zdejších pitomců“.

Dámy a pánové, představujeme vám exemplář: Plavec na znak na přeplněném veřejném městském koupališti.

OdZnak hulváta

Ano, přesně tak. Jakmile vkročíte do městského bazénu, obklopení všemi těmi (nejen) českými, moravskými a slezskými lidmi, kteří se snaží v hektickém rytmu dne najít trochu osvěžení, potkáte jej. Plavce na znak.

Tento „vzorek lidského rodu“, který se rozhodl, že nejlepší způsob, jak strávit své odpoledne či večer, je lehnout si na záda a neohleduplně plavat jako titán, který se ztratil z Olympu. Nikoliv z Olympiády, to by laskavého autora popotahoval vlivný Český olympijský výbor (ČOV) za neoprávněné použití názvu.

Ne, tento plavec není jen obyčejný plavec/plavkyně na znak. Zmíněný jedinec je skutečným mistrem ve své disciplíně: ignorování okolního světa. S hlavou zabořenou do vody, pažemi bezohledně mávajícími jako větrné mlýny a nohama kopajícími do vody jako kachna/kačer po lobotomii, tento plavec nezná slovo „omluva“. Kolize s ostatními plavci? Bez komentáře.

Vrážení do dětí, starých lidí či těhotných žen? Prostě jenom drobné nepříjemnosti na jeho „závodní“ dráze.

Sečteno - chcete poznat skutečného pitomce? Plave na přeplněném veřejném městském koupališti znak a vráží do lidí. A ani se jim neomluví.

Dalo by se očekávat, že když plavec na znak narazí do jiného člověka, jeho první reakcí bude alespoň drobný náznak lítosti. Možná dokonce i omluva. Ale ne, tento „znakař“ je naprosto nad tyto základní společenské konvence povznesen. Je to jako kdyby se v jeho světě slovo „pardon“ vůbec nevyskytovalo.

Je fascinující pozorovat tento jev z právního hlediska. Podle našeho právního řádu je totiž každý občan (i plavec) povinen chovat se tak, aby neohrožoval zdraví a bezpečnost ostatních. Ato na souši i ve vodě.

Avšak plaváček na znak zjevně žije ve své vlastní bublině, kde zákony a pravidla společenského chování ztrácejí svůj obsah.

Ohleduplnost se dnes nenosí?

Anebo je takový bezohledný plavec jen, s odpuštěním pitomec, který nemá ani špetku sociální inteligence? Posouzení nechám na vás, laskavých čtenářích a čtenářkách.

Závěrem

Obecněji pojato – takový bezohledný znakař je de facto přesným zrcadlem dnešní doby. Tedy těch z nás, kteří například chtějí platit minimální daně, ale současně od státu žádají maximální služby. Anebo těch osob, které tak rády povýšeně moralistně napomínají ostatní, že mají chránit planetu a musí se extrémně uskromnit , avšak sami mimo jiné létají několikrát ročně na dovolené a denně jezdí auty.

Další příklady si snad již doplníte sami, já spěchám na koupaliště, prázdniny tak rychle kvapí!

(v modifikované podobě vyšlo v deníku LN)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz