Hlavní obsah
Cestování

Předražené, opravdu předražené Chorvatsko: Přestanou tam Češi, Moraváci a Slováci jezdit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Chorvatsko, letní sen tisíců Čechů a Slováků, se pomalu, ale jistě mění v noční můru.

Článek

Dlouhá léta bylo synonymem levné a dostupné dovolené u moře, kam se vydávaly celé rodiny naložené až po střechu zásobami z domova. Právě tohle byl rituál, který patřil ke každoročnímu migračnímu pohybu na jih – zamávat sousedům, naložit kufr pečlivě připraveným jídlem a vyrazit vstříc bílým plážím a modrému moři. Jenže něco se změnilo. A to něco se jmenuje ceny.

Kdo si dnes zkusí rezervovat apartmán na Makarské riviéře nebo třeba v Dubrovníku, může se zděsit. Už to není o „levném letním relaxu“, ale spíš o boji s vlastní peněženkou. Chorvaté se zřejmě rozhodli, že jejich moře je tekuté zlato, a tak za každý kousek pobytu u něj zaplatíte královskou cenu. Všechno je dražší – ubytování, jídlo, parkování, dokonce i ta zmrzlina, kterou jste si dřív mohli bezstarostně dopřát po každé návštěvě pláže, teď vyvolává otázku: „Stojí mi to vůbec za to?“

Co se stalo s Chorvatskem, které jsme kdysi milovali? Tím Chorvatskem, kam se jezdilo nasávat přímořskou atmosféru za cenu, která nerozpláče váš bankovní účet? Zdá se, že Chorvaté začali žít v iluzi, že jejich země je pro turisty nenahraditelná, a tak si mohou dovolit cokoli.

Jenže čeští a slovenští turisté nejsou jen obyčejné chodící peněženky – mají své limity.

Vzpomínáme si, stejně jako autor článku Martin Malý, na Jugoslávii těsně před revolucí, kdy jsme při pohledu na každou cenovku nevěřícně kroutili hlavou.

Dnes se nám zdá, že historie se opakuje. Chorvaté zapomněli, že to, co kdysi fungovalo jako lákadlo, se může stát důvodem k odlivu turistů. A jak dlouho bude trvat, než čeští a slovenští turisté začnou hledat ekonomičtější alternativy? Už teď slyšíme čím dál častěji: „Raději pojedeme do Bulharska, Itálie, Řecka nebo Turecka. Je to levnější a zážitky tam jsou srovnatelné.“

Krásné , ale zbytečně drahé

Chorvatsko má nepopiratelnou krásu, to je fakt. Ale krása nestačí, když si ji nemůžeme dovolit. Ceny se šroubují do takových výšin, že nám začíná docházet trpělivost. A je otázkou času, kdy si Češi a Slováci, kteří tvoří značnou část chorvatského turistického trhu, řeknou, že už je to opravdu moc.

Pokud Chorvatsko nechce skončit jako elitářská destinace pro pár bohatých, možná by se mělo nad sebou zamyslet. Cena za krásu by neměla být vykoupena tím, že turisté začnou hledat jinde. Protože až Češi a Slováci opravdu přestanou jezdit, možná si Chorvaté konečně uvědomí, že láska k jejich pobřeží není bezpodmínečná.

Anketa

Jezdíte rádi do Chorvatska?
ano
38,7 %
ne
49,3 %
nevím, nikdy jsem tam nebyl/a.
12 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 870 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz