Hlavní obsah
Právo a státní správa

Diskriminační jednání Chorvatů proti Čechům je protiprávní. Měla by zasáhnout česká vláda a EU

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Představte si, že byste si na kavárnu či restauraci v Brně či Olomouci dali nápis Romům a Ukrajincům vstup zakázán. Ihned by se do vás pustila media a orgány státní správy. Patrně byste skončili před soudem.

Článek

A je to tak správně. Diskriminace mimo jiné na základě rasy a národnosti je v evropském právním státě přísně zakázána.

Když jsem si četl popsaný případ z Chorvatska (mj. též členského státu EU) , tak jsem opravdu nevěřil vlastním očím. Pakliže je případ pravdivý a není zcela ojedinělý, pak má Chorvatsko vážný problém.

Diskriminovat někoho z důvodu jeho státní příslušnosti či národnosti, je v roce 2024 nevídané chucpe. To se prostě nesmí dít. Navíc jde o „bratrský stát“ z Evropské unie.

I kdyby se popsané diskriminace českých a moravských zákazníků na základě národnosti dopouštěl majitel, který není chorvatským občanem (řečeno po lopatě majitelem by byl třeba Němec, Američan, Srb, Polák nebo Ukrajinec) tak je základním úkolem chorvatské veřejné správy zajistit průchod práva. Padni komu padni.

Jak jsem si zjišťoval pro potřeby tohoto článku, v Chorvatsku samozřejmě také platí právo na ochranu spotřebitele, stejně jako v jiných členských státech naší EU.

Takže legendy, že si Chorvaté mohou dělat v Chorvatsku co chtějí, je hoax (jak se říká moderně).

Závěrem

Stejně jako je v demokratickém civilizovaném světě zakázána diskriminace Romů, Rusů či Senegalců, tak ochrany se mohou samozřejmě domáhat i Češi, Moravané, Slezané a Slováci.

Nad rámec glosy nutno připomenout, že čeští občané v malebném přímořském Chorvatsku utrácejí pořád násobně více než Chorvaté v čarokrásném Česku. Takže by to z jejich strany chtěli i trochu přiměřené pokory. Nota bene čeští a slovenští turisté několikrát v minulosti zachránili chorvatský (resp. jugoslávský) turistický ruch před ekonomickým krachem. Zapomněli jsme již na to ?

Takže hrajme fair play, vážení chorvatští přátelé, a upozorněte černé (restauratérské a hotelové) ovce ze svých řad, že dělají špatné celé vaší jinak krásné zemi.

Anketa

Jezdíte rádi do Chorvatska?
ano
38,7 %
ne
49,3 %
nevím, nikdy jsem tam nebyl/a.
12 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 870 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz