Hlavní obsah

Čechy vykázali z chorvatské restaurace. Poděkovat mohou krajanům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Pohled na Čechy se v Chorvatsku mění

Český turista už nemá v Chorvatsku na růžích ustláno. Místa, kde býval vítán, se pro něj uzavírají. Důvod? Chování některých našinců. Bohužel pár jedinců pak dělá negativní obrázek všem.

Článek

Chorvatsko v posledních dnech zasáhla vlna obrovských veder. Mnoho turistů tak hledalo „ukryt“ v místních hospůdkách a tavernách. „Zeptali se nás, jestli nejsme Češi. Když jsme udiveně kývli, tak nás zdvořile požádali, abychom si našli jiné místo k trávení volného času,“ řekl exkluzivně pro Médium.cz Marek Hanousek, který se v neděli večer vrátil z poloostrova Istrie. Spolu s dalšími několika přáteli byl poblíž letoviska Medulin.

Omluvil se, názor nezměnil

Marek Hanousek ani jeho kamarádi si to nenechali líbit. Zavolali si provozního restaurace a začali řešit, proč by měli chodit jinam. „Nejprve to vypadalo, že jde o nedorozumění. Ten chlápek se nám omluvil, my jsme si tedy chtěli jít sednout. Opět nás ale zadržel s tím, že to opravdu nejde. Přišlo mi to, že jsem v jiném světě, kde mluvíme každý jinou řečí. Přitom si myslím, že anglicky umím docela slušně, navíc on s touto řečí také neměl problém.“

Když to vypadalo, že dojde k nepěkné scéně, provozní restaurace partu pěti lidí požádal, aby s ním šli dozadu, kde budou méně na očích. „Začal nám vysvětlovat, že proti nám nic nemám a že kdyby bylo po jeho, tak by nás tam nechal s tím, že si to ale majitel nepřeje. Takže takové klasické výmluvy, když se chcete někoho zbavit,“ usmíval se hořce Marek Hanousek. Až po několika minutách se pomalu začal dozvídat pravdu.

Češi nám udělali „reklamu“

A pro Čecha nebyla zrovna milá. „V kostce šlo o to, že tam neměli dobré zkušenosti se skupinou Čechů, která si k nim několik dní chodila pouze sednout a oni je nemohli dostat pryč. Nikdy si nic nekoupili, byli hluční a jak říkal provozní, tak doslova děsili hosty. Nevím, co byli zač, asi nějací milovníci řízků a piva v plechovkách, které si dovezli z Česka. Každopádně to znamenalo, že jako Češi jsme minimálně v tomto podniku odepsaní. Samozřejmě mě to štvalo, na druhou stranu jsem měl pochopení.“

Jak se ale Marek Hanousek dozvěděl, „česká reputace“ se poměrně rychle rozšířila. „Další dvě restaurace k nám byly vlídnější, resp. jejich zaměstnanci. Ovšem bylo cítit, že se na nás dívají skrz prsty. Až pořádná útrata je přesvědčila o tom, že není dobré házet nás všechny do jednoho pytle. Peníze jim rozvázaly jazyky, takže jsme se dozvěděli spoustu pikantností o té skupince, co nám udělala „reklamu“. Kdybych je potkal, tak je kopnu do zadnic.“

Možná to nebude dlouho trvat a český turista už bude mít v chorvatském ráji daleko větší potíže, než měli Marek Hanousek a jeho parta. Že jsou Češi a Slováci čuňata, kteří dělají nepořádek, ne ukázalo už mnohokrát. Ovšem důvodů, proč si o nás v zahraničí myslí, že jsme burani, je mnohem víc.

Zdroj: autorský článek

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz