Hlavní obsah
Cestování

Chorvatsko zase zdražilo. Už je to nemorální, letos jsem tam byl naposled

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor/ka fotografie: Peter Fazekas: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/domy-budovy-mesto-panorama-mesta-2345863/

Chorvatsko je nádherné, ale současná cenová politika Chorvatů je příliš velkou vadou na kráse

Chorvaté naprosto nesmyslně šroubují ceny do obrovských výšin a turistům pomalu dochází trpělivost. V Chorvatsku už to pomalu začíná být jako v Jugoslávii před revolucí, kdy se nám při pohledu na každou cenovku protáčely panenky.

Článek

Chorvatsko pro české turisty vždycky představovalo synonymum pro letní dovolenou. Je to nádherná země s jedním z nejkrásnějších pobřeží na světě. Bílé oblázkové pláže, křišťálově čisté moře a pohoří Biokovo na obzoru jsou nejen pro Čechy obrovským lákadlem. Jenomže všechno má svoji hodnotu a Chorvatům to zřejmě nedochází. Zatímco sousední Itálie nebo Rakousko zažívá obrovský cestovní boom, Chorvatsko turisty spíše vyhání. Chorvatský deník Jutarnji list píše, že Chorvatsko zažívá odliv turistů vlivem přepálených cen. Drahé je naprosto všechno, jídlo, apartmány, hotely i kempy. Ty jsou dokonce jedny z nejdražších v celé Evropě.

To už Chorvati přehnali

Když vyrazíme na dovolenou, určitě si dnes už nikdo nechce připadat jako chudák, který musí počítat, jestli má na zmrzlinu nebo nemá. Procházka po chorvatské promenádě je dnes jako déjà vu. Je to jako bych se vrátil do svých dětských let, kdy jsem se jako malý klučina procházel s rodiči na dovolené v Jugoslávii a žadonil o zmrzlinu, která ale byla na naše poměry tak drahá, že mi ji rodiče mohli koupit jen výjimečně. Kopeček zmrzliny za 100 Kč nebo obyčejná pizza za více jak 350 Kč je opravdu silná káva. Chorvaté mají zemi skutečně nádhernou, ale to, co požadují za její návštěvu už je naprosto mimo realitu. Úroveň služeb zůstává stejná jako předchozí sezóny, jen ceny letí každým rokem strmě nahoru.

Kempy i apartmány stojí majlant

Průměrná cena za noc v chorvatském kempu se během léta pohybuje okolo 1600 – 1700 Kč za karavan, dvě dospělé osoby a jedno dítě. U apartmánů je to ještě více, někde okolo 2500 Kč na noc. Tyto ceny, v kombinaci s cenami jídla a nápojů v místních hospůdkách, dávají případnému výletu na východní pobřeží Jadranu poněkud hořkou příchuť. Chorvatsko vždy bylo pro české turisty volbou číslo jedna. V současné době se ale preference Čechů začínají obracet. Spoustě lidem už pomalu začíná docházet, že Chorvatům jejich uměle vyšponované ceny platit nemusíme.

Hezky je i jinde než v Chorvatsku

Poslední dobou vedou kroky českých turistů čím dál tím více i do jiných zemí než do oblíbeného Chorvatska. Velké popularitě se těší Itálie, která kromě moře nabízí také příjemné ochlazení v horách na severu země. Další destinací, která stojí za zmínku je jednoznačně Albánie. Za posledních 10 let se počet turistů, kteří tuto nádhernou zemi navštívili, více než zdvojnásobil. Aby také ne. Albánie nabízí překrásné moře, nádherné pláže i hory. A to vše za akceptovatelné ceny. Na rozdíl od Chorvatska, které bezhlavě šroubuje ceny výš a výš, aniž by přemýšlelo o následcích.

Foto: Harry Cunningham @harry.digital: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/more-krajina-priroda-plaz-3619919/

Cena za krásu je v Chorvatsku už neúnosná. Albánie nabízí podobné scenerie za daleko příznivější ceny

Přesto, že Chorvatsko rozhodně má co nabídnout, už se prostě nevyplatí. Chorvatské restaurace jsou tak drahé, že je lze navštěvovat jen výjimečně, tedy pokud neplánujeme za dovolenou v Chorvatsku dát to samé co za výlet do exotiky. Druhou variantou je vrátit se opět k obrovským dovolenkovým nákupům a zběsilému zavařování nejrůznějších pokrmů, tak jako za starých časů, kdy jsme ještě jezdili s rodiči. Ale proč? Úplně stačí prostě jet jinam, kde si lidé turistů stále ještě váží.

Chorvaté by si měli už rychle uvědomit, že jejich země není jediná turistická destinace v okolí. Že zatímco oni slepě zdražují a čekají, co se stane, ze všech stran jim roste velmi zdatná konkurence. Lety už dnes nejsou nijak drahé a dostat se do Albánie, Španělska nebo kamkoliv jinam, je při ceně chorvatských dálnic, kolikrát cenově srovnatelné s cestou do Chorvatska autem. No a když k tomu přičteme rozumnější ceny v naší cílové destinaci, přestává být co řešit. Chorvaté zřejmě spoléhají na to, že zvyk je železná košile, a že turisté na Chorvatsko naučení, už nikdy jinam nepojedou, ať to stojí, co to stojí. Ale v dnešní konkurenci se obávám, že se přepočítali.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz