Hlavní obsah
Právo a státní správa

Od ledna 2025 budou muset mj. bezdomovci platit skoro 3 tisíce na povinné zdravotní pojištění

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Aktuální právní informace.

Co nového ve veřejném právu.

Článek

Úvodem

Veřejné zdravotní pojištění možno definovat jako zásadní druh zákonného pojištění, na jehož základě je plně nebo částečně hrazena zdravotní péče poskytnutá pojištěnci. A to s legitimním cílem zachovat nebo dokonce zlepšit jeho zdravotní stav.

Právníci ví, že fundamentální rozsah poskytované zdravotní péče je dán zákonem č. 48/1997 Sb. Přirozeně zákon byl v posledních více než 25 letech mnohokrát novelizován.

Připomeňme si, že veřejné zdravotní pojištění je v ČR podle zákona (ex lege) povinné:

Především pro všechny osoby s trvalým pobytem na území ČR, a to bez ohledu na státní občanství. Takže například maďarský nebo italský občan s trvalým pobytem v ČR je povinen se účastnit našeho veřejného zdravotního pojištění, i když se cítí zdráv jako řepa.

A dále pak je ze zákona obligatorní pro všechny fyzické osoby, jež na území ČR trvalý pobyt sice nemají, ale jsou zaměstnány u zaměstnavatele, který má sídlo nebo trvalý pobyt na území České republiky.

Naopak z českého zdravotního pojištění jsou ze zákona vyňaty fyzické osoby, které nemají na území ČR trvalý pobyt. Včetně těch, které jsou činné v ČR pro zaměstnavatele, kteří požívají diplomatických výhod a imunit nebo kteří nemají sídlo na území ČR. Dále pak lidé, které se zdržují dlouhodobě a nepřetržitě v zahraničí.

Avšak musí to být nejméně šest kalendářních měsíců v kuse. A tito „cestovatelé“ musí být v cizině zdravotně pojištěni. A toto všechno musí řádně a včas oznámit své zdravotní pojišťovně v Česku, aby je mohla „vyškrtnout“ a nechtěla po nich například penále za neuhrazené pojištění.

Zajímavost z praxe: Od 1. září 2015 se v Česku nevymáhá penále v případě, kdy pojištěnec neučinil před odjezdem do ciziny výše citované „vyvazovací“ písemné prohlášení, neplatil pojistné a po celou dobu pobytu v cizině nečerpal v Česku žádné hrazené služby, pokud dodatečně předloží doklad o uzavřeném zdravotním pojištění v cizině a jeho délce, které kryje celou dobu dlouhodobého pobytu v cizině.

Takže to je dobrá zpráva pro různé „nepořádníky“, kteří opomenuli nahlásit před odjezdem do zahraničí své české zdravotní pojišťovně, že budou minimálně šest měsíců nepřetržitě v celku v zahraničí.

Zdravotně pojištěny nebudou také osoby, u nichž je pojištění vyloučeno dle relevantních evropských Nařízení. A to podle euro-zásady: být pojištěn pouze a jen v jednom členském státu, respektive princip zamezení dvojího zdravotního pojištění!

Navýšení pojistného od 1.ledna 2025 pro osoby bez zdanitelných příjmů.

Jak asi víte, veřejné zdravotní pojištění musí platit každý zaměstnanec i podnikatel. Za studenty, nezaměstnané vedené na úřadě práce nebo důchodce ho platí stát.

Ale i osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP), si je povinna platit zdravotní pojištění sama.

Skupina OBZP je pestrá, ale my se nyní zastavíme jen u jedné části z nich.

Těmi jsou nezaměstnaní, kteří nejsou v evidenci úřadu práce. Opakujeme pokud v evidenci ÚP jsou, tak za ně zdravotní a sociální pojištění hradí stát. A tam problém nevzniká.

Nicméně existuje v Česku několik desítek tisíc lidí, často bezdomovců či osob se sociálně-patologickým chováním, které sice nikde legálně zaměstnány nejsou, ale na ÚP také vedeny nejsou. Živí se třeba trestnou činností či prací na černo, nebo kombinací obojího.

V roce 2025 by při zvýšení minimální mzdy na 20 800 korun měly osoby bez zdanitelných příjmů platit měsíčně na zdravotním pojištění 2 808 korun, zatímco v roce 2024 to bylo 2 552 korun.

Už vidíme citovaných skoro sto tisíc českých a moravských bezdomovců , kteří většinou jsou vyloučení z „pracáku“ či tam nikdy ani nebyli, jak platí každý měsíc skoro 3 litry VZP. To zas bude nevymožených penále, panenko skákavá.

Hezký den všem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Projekt 2025

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz