Hlavní obsah

Piráti narazili na volební mělčinu. Za pád mohou děkovat svému vedení, účast ve vládě byl nesmysl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Aktuální politická glosa

Článek

Piráti, kteří ve volbách v roce 2021 vstoupili do pravicové (či pravostředové) vlády v rámci koalice se stranami jako ODS, STAN či TOP09, nyní čelí drtivé porážce v  krajských volbách.

Například u nás v Jihomoravském kraji se propadli ze 13,8 na 3,2. Neskutečný pokles!

Zatímco jejich tehdejší účast ve vládě s převážně konzervativními partnery mohla být z počátku naivně vnímána jako příležitost prosadit část svého programu, zdá se, že tento krok způsobil odcizení jejich tradiční voličské základny, zejména mladých liberálních lidí do 35 let. Ale nejen jich.

Dnes již bývalí voliči a zejména voličky vidí Piráty jako nespolehlivou stranu, která nesplnila své sliby a vzdálila se od jejich potřeb.

Jedním z hlavních problémů je, že Piráti jsou dnes podepsáni pod řadou pravicových vládních priorit, které jsou v rozporu s jejich původními liberálními hodnotami.

Konsolidační balíček, zvýšení daní z nemovitostí ( která mj. zdražuje nájemní bydlení a vlastnictví bytů) anebo penzijní reforma ve smyslu zvýšení věku odchodu do penze , na nichž se Pirátstvo podílelo, jsou sice z jistého pohledu součástí nutných kroků vlády. Avšak neodpovídají potřebám voličů, kteří od Pirátů očekávali větší progresivní změny, ne podkres ke konzervativní symfonii. Která navíc často zní falešnými tóny.

Témata jako dostupné bydlení, digitální stát, či podpora rodin nebo liberální řešení práv duševního vlastnictví, což jsou problémy, které trápí zejména mladé lidi, zůstala vládou zanedbána.

Piráti mj. slibovali voličům větší dostupnost částečných úvazků, kvalitní péči o děti skrze jesle a školky a podporu digitálních služeb, které by ulehčily kontakt s úřady.

Bohužel v těchto oblastech nebyli schopni prosadit hmatatelné výsledky. Řečí okolo měli sice milion, ale skutek utekl.

Nedávná neschopnost prosadit efektivní digitalizaci stavebního řízení je aktuálním symbolem širšího problému.

Piráti, kteří se původně profilovali jako strana s inovativními a moderními řešeními, se ocitli v roli poskoků (pardon SPOLUpracovníků) konzervativců, kteří mj. tlačí na ekonomickou stabilitu na úkor potřeb běžných občanů.

Tento krok Pirátstvu nejenže odcizil část voličské základny, ale také zpochybnil jejich původní kredit.

Progresivní voliči, kteří očekávali reformy v oblasti dostupného bydlení nebo digitálních služeb, nyní vidí Piráty jako spolutvůrce konzervativní agendy, která místo řešení problémů jako je bytová krize přináší finanční škrty.

Citované selhání Bartošovým kamarádům vyneslo tvrdou volební porážku v krajských volbách, kde se výrazněji prosadily jiné strany, které lépe artikulují problémy obyčejných lidí. Jak by řekl Miloš Zeman - spodních deseti milionů.

Závěrem nutno říci, že Piráti nyní platí vysokou cenu za kompromisy, které učinili vstupem do pravicové vlády. Jistě pár vedoucích členů získalo teplá ministerská místečka, ale z dlouhodobějšího pohledu to byla politická sebevražda

Ergo kladívko, voličská zklamání z nesplněných slibů je odsunula na okraj politické mapy a bude obtížné znovu získat důvěru těch, kteří je původně viděli jako stranu (liberální) budoucnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz