Hlavní obsah

Spát na levém boku je nejzdravější

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Spánek je vedle jídlo, dýchání a sexu, jednou z nejdůležitějších činností, kterou člověk denně vykonává, a jeho kvalita významně ovlivňuje naši fyzickou i duševní kondici.

Článek

Přestože se často diskutuje o délce spánku či o kvalitě matrací, existuje ještě jeden aspekt, který bývá podceňován – a tím je poloha těla při spánku. Dnes se zaměřím na jeden konkrétní aspekt, a to proč bychom měli spát na levém boku.

Předem chci říci, že mé názory nejsou žádným „moderním trendem“ či „novou vědou“, ale vycházejí ze zkušeností, které si lidstvo po staletí osvojovalo.

Základní biologické argumenty

Základním biologickým argumentem pro spaní na levém boku je samotná anatomie lidského těla. Lidské srdce je situováno vlevo a krev je tak přirozeně směrována dolů, pokud ležíme na levém boku. Takové postavení srdce znamená menší odpor pro oběhový systém, a tím i efektivnější prokrvení organismu. Navíc se díky této poloze lépe okysličuje mozek a snižuje se riziko srdečního selhání.

Dalším aspektem je fungování trávicí soustavy. Spíme-li na levém boku, gravitace pomáhá hladkému průchodu potravy z tenkého střeva do tlustého. Z hlediska trávení tak levá strana podporuje přirozený tok střevního obsahu a tím přispívá k prevenci zácpy a dalších trávicích problémů. Tímto způsobem jsme zcela v souladu s přirozenou funkcí našeho organismu, což je logická cesta ke zlepšení zdraví.

Moderní medicína se vrací ke starým pravdám

Co se týče moderní medicíny, ta často bohužel ignoruje stará, osvědčená pravidla a nahrazuje je komplikovanými a drahými metodami, které často lidem přinášejí více škody než užitku. Avšak právě tradiční doporučení, jako je spaní na levém boku, začínají být znovu potvrzována současnými výzkumy. Například v rámci studia pacientů s gastroezofageálním refluxem (GERD) se ukázalo, že poloha na levém boku výrazně zmírňuje symptomy této nepříjemné choroby. Zde se projevuje zásadní role gravitace, která napomáhá udržovat žaludeční kyseliny v jejich správném místě a zabraňuje jejich návratu do jícnu.

Důsledky pro životní styl

Věnování pozornosti takovým „detailům“, jako je správná poloha při spánku, má také svou ideologickou rovinu. Svým způsobem jde o obranu přirozenosti proti moderním módním trendům, které nám vnucují všemožné umělé pomůcky a neustálé změny životního stylu. Místo aby lidé naslouchali svému tělu a přírodě, utíkají k lékům, „zázračným“ dietám a jiným moderním vymoženostem, které se často ukazují jako krátkozraké.

Pokud bychom se více zaměřili na přirozené způsoby, jak zlepšit své zdraví, a neustále se neřídili radami, které se mění s každým novým výzkumem, žili bychom nejen zdravěji, ale také spokojeněji. Spaní na levém boku je jedním z takových jednoduchých a přirozených řešení, která mají blahodárný vliv na náš organismus, aniž bychom museli sáhnout po pilulkách nebo drahých vychytávkách.

Závěrem

Závěrem lze říci, že spaní na levém boku není jen otázkou biologických procesů, ale i symbolem návratu k přirozenému a jednoduchému životnímu stylu. V době, kdy je lidstvo přesyceno technologiemi a neustálým hledáním nových způsobů, jak zlepšit svůj život, často zapomínáme na to, co bylo osvědčeno po tisíciletí. Možná bychom se tedy měli vrátit k jednoduchým pravdám a věnovat více pozornosti těm malým rozhodnutím, která mohou mít velký vliv na naše zdraví – jako je volba spánkové polohy.

Spaní na levém boku nám nejen ulehčí trávení a sníží zátěž srdce, ale může také přinést klid mysli, když zjistíme, že jednoduchost je často tou nejlepší cestou k zdravému a plnohodnotnému životu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz