Hlavní obsah

Účelové jednání Ivana Bartoše: Mlčel by o kmotrech, kdyby nebyl odvolán?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Politická scéna v České republice zažila nedávno další dramatický zvrat, když premiér Petr Fiala (ODS) odvolal ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti).

Článek

Zajímavé na celé situaci je, že Bartoš následně začal veřejně upozorňovat na údajné „kmotry a mafiány“, kteří mají mít vliv na chod české politiky.

Je otázkou, zda Bartoš jednal účelově a tyto informace zveřejnil až jako odpověď na své odvolání, nebo jestli jde o problém, který chce Ivan B. řešit.

Tento moment vyvolává zásadní debatu o motivech jeho chování a o tom, jak funguje politická taktika v České republice.

Jedním z hlavních aspektů, které stojí za pozornost, je načasování Bartošových výroků. Pokud skutečně věděl o „kmotrech a mafiánech“, proč o nich nepromluvil dříve?

Mohl mít k tomu několik důvodů. Prvním z nich je politická strategie. V rámci vládní koalice by podobné obvinění mohlo vést k destabilizaci vztahů mezi koaličními partnery a možná i ke ztrátě podpory. Pokud měl Bartoš pocit, že jeho pozice ve vládě je ohrožena, mohl čekat, až bude vyloženě zahnaný do kouta, aby použil silné argumenty, které by mu pomohly zvrátit veřejné mínění ve svůj prospěch.

Na druhou stranu, mlčení může být i výsledkem politické reality. Mnoho ministrů, zvláště těch z menších stran, se musí pohybovat v komplikovaných vodách kompromisů, kde není vždy možné všechny problémy řešit veřejně. Politici často volí „strategické mlčení“, aby se vyhnuli přímým střetům s vlivnými skupinami, které by mohly ohrozit jejich politické přežití.

Účelové jednání nebo obava o transparentnost?

Kritici Bartoše by mohli namítnout, že jeho výroky jsou účelové a slouží pouze k ospravedlnění jeho vlastního odvolání. V tomto světle by se mohl jevit jako politik, který se snaží odvést pozornost od své neúspěšné politické kariéry tím, že upozorňuje na závažná, ale těžko ověřitelná obvinění.

Na druhé straně může jít o skutečný zájem o transparentnost a o snahu upozornit na problémy, které byly dlouhodobě přehlíženy. Je možné, že Bartoš skutečně chtěl tyto informace zveřejnit dříve, ale čekal na vhodnou chvíli, aby jeho slova měla co největší dopad.

Odvolání pak mohlo být oním zlomovým okamžikem, kdy už neměl co ztratit.

Co by se stalo, kdyby nebyl odvolán?

Zde se dostáváme k otázce, která bude politiky i veřejnost zajímat: Kdyby Bartoš nebyl odvolán, mlčel by o „kmotrech a mafiánech“ dál? Možná ano. Kdyby si udržel svou pozici ve vládě, mohl by upřednostnit loajalitu vůči koalici a snahu o stabilitu kabinetu před veřejným praním špinavého prádla. Ve vládní politice často platí, že vnitřní problémy koalice se řeší za zavřenými dveřmi, mimo dohled veřejnosti.

Nicméně, je také možné, že Bartoš měl připravený plán na zveřejnění těchto informací a jeho odvolání jen urychlilo jejich vypuštění na světlo. Je důležité zmínit, že i kdyby pokračoval ve své funkci, mohl by dříve či později čelit tlaku na to, aby se těmito záležitostmi zabýval otevřeně. Každý ministr musí v určité fázi svého působení zvolit mezi loajalitou vůči koalici a svým vlastním přesvědčením.

Závěrem

Sečteno - Pokud jsou Bartošovy výroky jen politickým nástrojem k obraně vlastní pozice, jde o další příklad toho, jak se politika nemá dělat.

Ať už je pravda jakákoliv, jedno je jisté: veřejnost by měla vždy zůstat ostražitá vůči tomu, co politici říkají, kdy to říkají a proč to říkají.

Nevěřme jim vše!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz