Hlavní obsah
Aktuální dění

Haiti by mohlo být rájem na zemi, kdyby se nepropadlo do temnoty plné násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lékaři bez hranic

Počty pacientů se střelnými poraněními stoupají

„Zdravotní péče na Haiti je nedostatkovým zbožím, proto je každá fungující nemocnice naprosto klíčová,“ popisuje situaci manažerka komunikace Tereza Wyn Haniaková.

Článek
  • Míra násilí a nebezpečí na Haiti, zejména v hlavním městě Port-au-Prince, je podle pracovnice Lékařů bez hranic extrémně vysoká.
  • Neustále probíhající boje mezi ozbrojenými skupinami navíc přímo dopadají na zdravotnické aktivity organizace, která v zemi vede několik projektů. Lidé se bojí cestovat do nemocnic kvůli násilným střetům a některá zdravotnická zařízení se opakovaně zavírají.
  • Po skoro dvouměsíční pauze podařilo znovu obnovit chod nemocnice Tabarre v hlavním městě, která se stará především o vážně raněné a popálené pacienty.
  • Provoz byl na začátku července přerušen kvůli tomu, že do nemocnice vtrhlo více než 20 ozbrojených osob. Ty ohrožovaly zdravotníky střelnými zbraněmi a přinutily je lehnout si na podlahu. Ze zařízení mezitím skupina unesla jednoho z pacientů.

„Haiti by mohlo být rájem na zemi, kdyby se nepropadlo do temnoty plné násilí,“ říká Haniaková, která do půlky září působila převážně v hlavním městě karibského ostrovního státu. V Port-au-Prince neustále vznikají na nových místech další a další barikády z pneumatik či větví stromů.

Každý takový začátek bojů má za následek vlnu lidí, kteří prchají ze svých domovů. Haiti zmítá několik krizí najednou, vedle zdravotní je to i politická a ekonomická. Násilí ze strany ozbrojených skupin, extrémní inflace, přírodní katastrofy, ale i epidemie nakažlivých chorob, jako je cholera, paralyzují většinu společnosti.

„Žít v takové situaci nemá s pravým životem nic společného,“ svěřila se Lékařům bez hranic jedna z žen, která musela kvůli pokračujícímu násilí utéct. Pracovníci v posledních dnech objížděli místa, kam se tito lidé uchylují, a rozdávali hygienické pomůcky.

„Například v jedné z opuštěných škol se ukrývalo okolo 300 lidí. V malé bývalé učebně spaly až čtyři rodiny najednou,“ popisuje manažerka komunikace, podle které se v blízkosti nemocnice Drouillard našlo na 400 zbloudilých nábojnic. Jakmile se ale boje v oblasti, kde lidé žijí, uklidní, snaží se tam zpravidla vrátit.

Nemocnice beze zbraní

„Rozhodnutí pozastavit činnost bylo obtížné vzhledem k tomu, jak zásadní roli tato nemocnice v Port-au-Prince hraje. Těžké však bylo i rozhodnutí o jejím znovuotevření, ve zdravotnickém zařízení není místo pro násilí nebo zbraně. Co se stalo v červenci, je naprosto nepřijatelné. Nebudeme moci pracovat, dokud pacienti a jejich rodina nebudou v bezpečí a zdravotníci respektováni,“ prohlásil Mumuza Muhindo, vedoucí mise na Haiti.

Červencové přepadení bylo posledním příkladem v sérii násilných incidentů, které donutily Lékaře bez hranic buď zavřít nebo dočasně pozastavit svou činnost v zařízeních v Port-au-Prince.

V lednu například organizace ukončila svou podporu nemocnici Raoul Pierre Louis. Další z nemocnic v Cité Soleil, kde je dosud provoz omezen, opakovaně přerušovala své fungování kvůli časté střelbě ve svém okolí.

Lékaři bez hranic působí na Haiti od roku 1990, významně se podíleli na odstraňování následků katastrof, jako bylo například zemětřesení, a pomáhali i při zvládnutí následné epidemie cholery.

V současné době se starají o pacienty ve vážném zdravotním stavu, s popáleninami nebo naléhavými poraněními. Věnují se i pomoci přeživším sexuálního a genderově podmíněného násilí, nabízejí primární zdravotní péči a péči o matku a dítě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz