Hlavní obsah
Aktuální dění

Izraelsko-palestinský konflikt dopadá i na Libanon, tisíce lidí muselo opustit jih země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lékaři bez hranic

Týmy Lékařů bez hranic na jihu Libanonu

Tisíce lidí musely opustit své domovy, útočiště hledají především na severu a ve velkých městech. Důvodem jsou vojenské operace, které právě probíhají podél libanonské hranice na jihu země.

Článek
  • Izraelské síly v posledních týdnech zahájily těžké bombardování jižní libanonské hranice. Na místě proto působí i tým Lékařů bez hranic.
  • Humanitárních potřeb je čím dál tím více. Přetížené a podfinancované libanonské zdravotnictví už nezvládá přijímat další pacienty, kteří pomoc zoufale potřebují. Lidem navíc dochází i věci jako oblečení, matrace na spaní nebo léky.

Střety na izraelsko-libanonské hranici probíhají již od 7. října 2023. Boje mezi Izraelem
a libanonským hnutím Hizballáh ale v posledních týdnech zintenzivnily. Vysídleným osobám chybí ty nejzákladnější věci. V reakci na tuto situaci tak Lékaři bez hranic sestavili krizový mobilní tým, který jim poskytuje potřebnou lékařskou péči.

„Lidé potřebují oblečení, matrace i léky,“ říká Abbás Chite z města Kfarkila na jihu Libanonu. „Když začalo těžké bombardování, nechali jsme všechno za sebou. Nemůžeme se vrátit zpět ani pro naše lékařské předpisy nebo oblečení.“ Abbás dříve pracoval v oblasti stavebnictví. Žádná práce už však není k dispozici. Nemá proto možnost vydělávat peníze a uživit rodinu. „Pracuji ve stavebnictví, ale se začátkem ekonomické krize se všechno zastavilo,“ dodává.

Současná vojenská eskalace jen celou situaci zhoršuje. Země se již čtvrtým rokem potýká
s vážnou hospodářskou krizí, která má za výsledek, že dva ze tří občanů upadli do chudoby. Nemohou si dovolit zdravotní péči ani základní zboží, včetně potravin.

Mobilní tým Lékařů bez hranic podporuje dvě zdravotnická střediska v distriktu Nabatieh na jihu Libanonu. Spolupracovníci organizace pečují o pacienty s chronickými onemocněními. Poskytují také krizovou psychologickou pomoc. Libanonské zdravotnictví, stejně jako jiné sektory, bylo negativně zasaženo velmi špatnou ekonomickou situací. Kapacita tamních nemocnic je už nyní naplněna a další příliv pacientů prchajících z jihu by mohl znamenat jejich kolaps.

„Vnitřně vysídlení lidé jsou nuceni opustit své domovy náhle, což někdy vede k přerušení jejich probíhající léčby. Zejména je to případ pacientů s chronickými nemocemi,“ vysvětluje lékařka Aida Hassouni, členka mobilního týmu Lékařů bez hranic. „Vzhledem k tomu, že nemají jistotu, kdy by se mohli vrátit domů, snažíme se nabídkou péče překlenout toto těžké období, aby
v léčbě mohli pokračovat, než se budou moci navrátit do běžného života.“

Lékaři bez hranic od října minulého roku poskytli různým nemocnicím v Libanonu 10 tun zdravotnického materiálu a ve spolupráci s tamním ministerstvem zdravotnictví a dalšími partnery proškolili více než 100 zdravotníků v devíti nemocnicích v oblasti urgentní traumatologické péče a v postupech během příjmu velkého počtu raněných.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz