Hlavní obsah
Aktuální dění

Klíčová je nyní každá hodina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lékaři bez hranic

Ilustrační fotka Lékařů bez hranic v Dženínu

V nemocnici Šífa je situace vypjatá. Každá hodina je klíčová. Tato nemocnice byla v posledních dnech několikrát zasažena, což si už vyžádalo své oběti. Uvnitř jsou stále pacienti, a to včetně dětí.

Článek
  • Chybí elektřina, voda i jídlo. Zranění jsou všude v okolí zdravotnického střediska. Potřebují péči, kterou ale nemohou dostat.
  • Tato situace není výjimkou. Pod neustálým bombardováním jsou i další nemocnice v Gaze. Lékaři bez hranic žádají zastavení útoků, ochranu personálu
    a bezpečný způsob, jak evakuovat pacienty.

Chirurg Lékařů bez hranic, který v nemocnici Šífa stále působí, zdůrazňuje, jak je situace špatná. „Před hlavní branou jsou mrtví i zranění pacienti. Dovnitř je ale dostat nemůžeme. Když jsme poslali ven sanitku, aby pacienty dovnitř přivezla, zaútočili na ni. A přitom šlo o pár metrů.

Okolo nemocnice jsou zranění lidé, hledají zdravotní péči, ale my je nemáme, jak přivézt. Je tady také sniper, který na pacienty zaútočil. Ti mají střelná poranění. Tři z nich jsme už operovali.“

Posle slov chirurga, se kterým bylo možné se naposledy spojit v pondělí 13. listopadu ráno, je situace nehumánní. „Je to uzavřená oblast, nikdo o nás neví. Nemáme internetové připojení. Teď jste se mi dovolali. Příště se ale o to možná budete desetkrát pokoušet, než se to znova podaří,“ zdůrazňuje.

„Zdejší zdravotnický tým souhlasil s opuštěním nemocnice, ale jen pokud budou pacienti evakuovaní jako první. Nechceme je opustit. Je tady 600 pacientů, 37 miminek, někteří lidé jsou na jednotce intenzivní péče.“

Zoufale chybí i základní potřeby. „Nemáme elektřinu. V nemocnici není voda. Nemáme žádné jídlo. Bez funkčních ventilátorů lidé do několika hodin zemřou,“ dodává. Zapotřebí je garance bezpečného koridoru. „Viděli jsme, jak se někteří snaží Šífu opustit. Zabili je. Bombardovali je. Sniper je zastřelil,“ vypovídá o situaci chirurg Lékařů bez hranic.

Zdravotnické středisko Šífa, hlavní nemocniční komplex v Pásmu Gazy se 700 lůžky, poskytuje akutní a chirurgickou péči. V současné době neexistuje na území žádné jiné zařízení, které by bylo schopno přijmout a ošetřit tolik pacientů se složitými, někdy i život ohrožujícími zraněními.

Navzdory pravidelným útokům a nedostatku personálu se daří udržet nemocnici v provozu,
i když zásadně omezeném. Situace se ale rychle vyvíjí. Nicméně už v pátek večer v nemocnici vypadl elektrický proud. Sanitky již nemohou venku fungovat a nepřetržité bombardování brání evakuaci pacientů i personálu.

O víkendu byli naši zaměstnanci svědky toho, jak jsou lidé při pokusu o útěk z nemocnice ostřelováni. „Zabíjejí nás tady, prosím, udělejte něco,“ napsal například v sobotu ráno jeden ze zdravotníků Lékařů bez hranic ze sklepa nemocnice Šífa, kde se s rodinou ukrýval před bombardováním. Ve sklepě se v ten moment ukrývaly čtyři nebo pět rodin. „Ostřelování je tak blízko. Moje děti pláčou a křičí strachy,“ vypověděl tehdy zdravotník.

Nutný klid zbraní

„Situace v Šífě je skutečně katastrofální. Vyzýváme izraelskou vládu, aby zastavila tento neutuchající útok na zdravotnický systém v Gaze. Naši zaměstnanci a pacienti jsou uvnitř,“ říká Ann Taylorová, vedoucí mise Lékařů bez hranic na palestinských územích.

Hrůzy, které se odehrávají v Gaze, jasně ukazují, že výzvy ke zdrženlivosti a dodržování mezinárodního humanitárního práva zůstaly nevyslyšeny.

Od 7. října 2023 byly zraněny tisíce lidí, z nichž mnozí jsou v kritickém stavu a budou vyžadovat složité operace a časově náročnou léčbu v řádě několika týdnů, ne-li měsíců. To mohou zdravotníci zajistit jen v momentě, kdy dojde k úplnému klidu zbraní a bude povoleno přivézt humanitární pomoc včetně potravin, paliva a vody. Závisí na tom přežití lidí v Gaze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz