Hlavní obsah
Aktuální dění

Na misích nepomáhají jen lékaři, ale i zvířata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lékaři bez hranic

Kočka Mici se spolupracovníkem Lékařů bez hranic ve Středoafrické republice

Na misích Lékařů bez hranic nepůsobí jen lidé, ale někdy i zvířata. Jsou maskoty projektů, pomáhají v péči o psychické zdraví pacientů nebo chytají myši. Seznamte se s nimi.

Článek

Kočka Mici

Mici zastává funkci v našem týmu v Batangafu ve Středoafrické republice. Pečujeme tam o lidi zraněné při ozbrojených konfliktech, ošetřujeme přeživší sexuálního násilí, zajišťujeme bezpečné porody a léčíme nemoci, jako je malárie. I Mici má důležitý úkol: zodpovídá za to, aby v ubytování našich kolegů nebyly myši.

Foto: Lékaři bez hranic

Kočka Mici

Pes Onnie

Onnie je čtyřletý labradorský retrívr. Pomáhá přeživším mučení a extrémního násilí v Mexiku. Onnie jim umožňuje prolomit bariéry, aby se mohli otevřít našim terapeutům a mluvit o tom, co zažili. Pro naše tamní pacienty neděláme jen canisterapii. Tým lékařů, psychologů, fyzioterapeutů a sociálních pracovníků se o ně stará dlouhodobě a holisticky.

Foto: Lékaři bez hranic

Onnie, čtyřletý labradorský retrívr, poskytuje spolu s psycholožkou Alicií de la Rosa psychologickou péči obětem mučení a extrémního násilí v centru komplexní péče v Mexico City.

Foto: Lékaři bez hranic

Terapeutičtí psi jsou pro tuto práci cvičeni již od útlého věku. Onnieho trénovali už jako štěně, kdy byl vystaven různým zvukovým podnětům, texturám, prostředím, lidem a předmětům. Když mu byl jeden rok, začal jeho oficiální výcvik, díky kterému se stal terapeutickým psem.

Prase Lulu

Lulu se stala maskotkou našeho projektu ve státě Táchira na západě Venezuely. Naši kolegové školili zdravotníky i místní obyvatele, přivezli potřebný zdravotnický materiál a poskytovali lékařskou péči lidem s chronickými onemocněními. Lulu se narodila na začátku projektu a okamžitě všem přirostla k srdci.

Foto: Lékaři bez hranic

Lulu s oficiálním autem Lékařů bez hranic

Foto: Lékaři bez hranic

Lulu s pracovnicí na projektu ve Venezuele

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz