Hlavní obsah
Aktuální dění

Pět způsobů, jakými válka v Gaze ovlivňuje zdraví a životy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lékaři bez hranic

Pacienti v nemocnici Al-Šífa.

Lékaři bez hranic reagují na humanitární katastrofu v Gaze. Tu můžeme sledovat po útocích Hamásu ze 7. října a následné odvetě izraelské armády. Na obou stranách konfliktu se mrtví a zranění počítají na tisíce.

Článek

Útoky, kterými Hamás tuto fázi války zahájil, jsou neospravedlnitelné. Nabídli jsme Izraeli pomoc, ale zatím ji od nás nepotřeboval. Naše svědectví přinášíme výhradně z míst, kde působíme. V současnosti pomáháme na palestinských územích, ne v Izraeli, popisujeme tedy především to, co vidíme během naší práce v Pásmu Gazy.

Devátého října Izrael zahájil totální blokádu Gazy, a odřízl tak civilní obyvatelstvo od dodávek jídla, vody, pohonných hmot a elektřiny. Izrael tak uplatňuje princip kolektivní viny na více než dvou milionech civilistů v Gaze. Téměř polovinu místního obyvatelstva tvoří děti.

Lidé v Gaze žijí v neustálém strachu z bombových náletů. Byly zaznamenány desítky zásahů zdravotnických zařízení, sanitek, v ohrožení jsou i sami zdravotníci. Lékaři bez hranic znovu upozorňují na to, že je nepřijatelné, aby zdravotnická zařízení byla terčem násilí.

Válka v Gaze ohrožuje zdraví a životy Palestinců v mnoha ohledech. Tohle je pět z nich:

1. Příkazy k evakuaci ohrožují ty nejzranitelnější

V polovině října vyzvaly izraelské úřady více než milion lidí žijících na severu pásma Gazy k evakuaci. Evakuovat se měly i nemocnice: to je ale velmi komplikované a způsob, jak bezpečně přemístit pacienty, neexistuje.

Nemocnice na jihu mají pouze třetinovou lůžkovou kapacitu ve srovnání s nemocnicemi na severu. Sanitek je málo a silnice jsou velmi poškozené.

Tyto příkazy k hromadným evakuacím nutí nemocné a raněné lidi – včetně těch v kritickém stavu – k tomu, aby riskovali své životy. Buď se vydají na nebezpečnou cestu na jih, nebo zůstanou na severu, kde na ně mohou dopadnout bomby. V každém případě se jim nedostane potřebné lékařské péče a pravděpodobně zemřou. V nepředstavitelné situaci jsou také mnozí místní zdravotníci: buď se přesunou na jih a budou se snažit najít bezpečné místo pro sebe i pro svou rodinu, nebo zůstanou, aby mohli svým pacientům poskytnout nezbytnou péči.

2. Nemocnice nemohou fungovat bez pohonných hmot a elektřiny

Od chvíle, kdy Izrael odstřihl Gazu od dodávek elektřiny, jsou místní nemocnice zcela závislé na generátorech. Generátory ale nevyrábějí elektřinu, když do nich nemáte palivo. A jeho zásoby jsou ve všech nemocnicích v Gaze téměř na nule. Žádná z omezených dodávek humanitární pomoci, které se podařilo do Gazy dostat, neobsahovala pohonné hmoty.

Ve chvíli, kdy zásoby paliva vyschnou a generátory se zastaví, to bude rozsudek smrti pro tisíce lidí závislých na lékařských přístrojích. Je mezi nimi například 130 předčasně narozených dětí, které nepřežijí bez inkubátorů. Bez elektřiny nefungují také třeba dýchací přístroje nebo dialýza.

3. Lidem chybí základní léky

V nemocnicích chybí zásoby, vybavení i kapacity pro ošetření všech pacientů, kteří do nich po útocích přicházejí.

Nemocnice Al Šífa, kterou podporují Lékaři bez hranic, je hlavním chirurgickým zařízením v Gaze. Naši kolegové nám hlásí nedostatek léků na bolest. Chirurgové provádějí zákroky na pacientech bez řádné anestezie. Lékárnám docházejí zásoby. Chronicky nemocní pacienti brzy budou čelit život ohrožujícím komplikacím v důsledku nedostupnosti potřebných léčiv.

Osmnáctého října jsme vydali veškeré zásoby, všechny léky a zdravotnické vybavení, které jsme měli v nemocnici Al Šífa.

Dostupnost lékařského materiálu byla v Gaze vždy omezená v důsledku několik let trvající blokády. Na přesun do Pásma Gazy nyní v Egyptě čeká dodávka 26 tun zdravotnického materiálu. Doufáme, že bude možné ji na místo doručit co nejdříve. Obsahuje materiál pro 800 chirurgických zákroků, kvůli administrativním povolením v ní bohužel nejsou anestetika, nyní v Gaze tolik potřebná.

4. Nemocnice i zdravotníci jsou přetížení a na hranici kolapsu

Lékařská péče v Gaze je na hranici svých možností. Zdravotníci jsou vyčerpaní, vyděšení a cítí se bezmocně. Bez léků toho pro pacienty nemohou udělat mnoho. Velké množství zdravotnických zařízení je už v tuto chvíli mimo provoz.

Nemocnice, které ještě fungují, jsou přetížené. Například v nemocnici Al Šífa už jednoduše není místo. Kapacita nemocnice je 700 pacientů, teď se jich zde podle posledních zpráv léčí pět tisíc. Chirurgové musejí provádět amputace pacientům ležícím na zemi.

Nemocní se často kvůli nedostatku sanitek či poškozeným silnicím do nemocnice ani nedostanou. Někteří přesun do nemocnice rovnou vzdají, nebezpečí, že po cestě zemřou při náletech, je příliš vysoké.

5. Úkryty jsou přeplněné, chybí pitná voda. Hrozí, že se budou šířit nemoci

Čistá voda je teď v Gaze vzácností. Její nedostatek ještě zhoršuje už tak tísnivou situaci civilního obyvatelstva. Tisícům lidí hrozí dehydratace. Mnoho jich ze zoufalství pije slanou nebo znečištěnou vodu, což s sebou nese vážná zdravotní rizika.

Omezený přístup k pitné vodě a poškození infrastruktury na odsolování a distribuci vody zvyšuje riziko propuknutí epidemie cholery nebo průjmových onemocnění.

Lidé žijí v provizorních příbytcích, kde se jich na malém prostoru tísní neúnosné množství. V takových podmínkách je nemožné zajistit lidem dostatečnou hygienu. Naopak je to ideální prostředí pro šíření infekčních nemocí, včetně onemocnění dýchacího ústrojí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz