Hlavní obsah
Aktuální dění

Zemětřesení v Maroku: Ta zkáza je neuvěřitelná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lékaři bez hranic

Krizový koordinátor Lékařů bez hranic John Johnson mluví o tom, čeho byl svědkem v Maroku po devastujícím zemětřesení, které zemi zasáhlo 8. září 2023.

Článek

Přistáli jsme v Marrákeši a dva z nás jeli do vesnice Amizmiz ležící nedaleko epicentra zemětřesení, k němuž došlo 8. září. Je tam malá klinika. Zdravotníci ale pracují venku ve stanu, protože lidé se bojí trávit čas uvnitř budov. Mají strach z dalších otřesů a z toho, že by se domy mohly zřítit. Teď jsou tedy pacienti venku. Asi tři z nich tam byli přes noc, další vážné případy sanitky převezly do větší nemocnice v Marrákeši.

Ráno jsme dorazili na místo a kolem půl deváté začali přicházet první lidé. Rychle se to tam pak zaplnilo. Viděli jsme asi patnáct pacientů s různými druhy zranění, lidé se zlomenýma rukama, nohama, s úrazy hlavy a podobně. Místní lékaři a zdravotní sestry dělali maximum pro to, aby je ošetřili. Všichni jsou už vyčerpaní, pracují s dosavadními zásobami, které se rychle tenčí.

Ta zkáza je neuvěřitelná

Marocké úřady reagovaly na situaci obdivuhodně rychle, pomáhají tu dobrovolníci z Červeného půlměsíce i marocká armáda. Proběhla velká distribuce matrací, aby lidé mohli spát venku, dopravují vodu a jídlo potřebným. Navíc mezi epicentrem a nemocnicemi pořád pendlují sanitky. Lidé z vesnic se tak relativně rychle dostanou tam, kde je mohou ošetřit.

Podařilo se nám navštívit i pár vesnic blízko epicentra. Je to neuvěřitelné, ta zkáza. Zdá se, že modernější budovy ve velkých městech to docela ustály, ale spousta tradičních domů v menších vesnicích je úplně zničená. Není tam nic než suť a kamení.

Pokračuje pátrání po možných přeživších. Pohybuje se tady množství různých traktorů a vysokozdvižných vozíků, odklízejí kameny, pod kterými by mohli být uvězněni lidé.

Nejkritičtější fáze je nejspíš za námi. Je čím dál méně pravděpodobné, že se podaří najít někoho živého. Možná ale najdou těla zemřelých a budou je moct řádně pochovat.

Hledáme způsoby, jak nejlépe pomoci

Lékaři bez hranic momentálně vyhodnocují situaci a zjišťují, jaké jsou aktuální potřeby a čím mohou být marockým úřadům užiteční. Jednají s řediteli nemocnic a zjišťují, jestli mají nedostatek personálu či lékařského vybavení nebo jestli je potřeba asistovat v oblasti logistiky. Organizace hledá způsoby, jak v následujících dnech co nejlépe pomoci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz