Hlavní obsah
Rodina a děti

Kam byste ve svém věku jezdili. Zůstaňte doma, ušetříte

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels

Některé dospělé děti mají pocit, že musí rozhodovat o penězích a výdajích svých stárnoucích rodičů. Jsou to peníze rodičů, ať s nimi naloží, jak chtějí.

Článek

Nevím, proč některé dospělé děti mají pocit, že jejich rodiče už nic nepotřebují, nechtějí cestovat a chtějí jen sedět doma a šetřit a nic nového nekupovat. Jak na to ty dospělé děti přišly, že mají radit rodičům a rozhodovat o výdajích?

Každý dospělý po ukončení studia má samozřejmě nastoupit na cestu svého vlastního života. Osamostatnit se, a taky si všechno platit, i když ze začátku prostě na všechno hned peníze mít nebude. Vůbec se nemusí starat o to, jak jejich rodiče, kteří jej dosud podporovali na studiích a živili, jak nakládají se svými penězi. Vždyť si je ti rodiče vydělali ve svém zaměstnání nebo ve svém podnikání, tak si je teď mohou užívat podle svého.

Kam byste jezdili?

Často se vypraví třeba do lázní, pobyt nestojí málo, ale proč si ho nedopřát. Celý život pracovali, děti už jsou dospělé, mohou si zase žít podle svého. A dospělé děti se diví. Obvyklá otázka zní: „Nač potřebujete ve svém věku nové auto?“ Odpověděla bych: „Přece na ježdění.“ Dále se mohou děti zajímat, proč si rodiče kupují nové oblečení, boty, zařízení domácnosti. Vždyť jim přece už v jejich věku stačí to, co mají.

A co je vám do toho, milé dospělé děti?

Opravdu to není vaše starost, rodiče si peníze vydělali, majetek pořídili a teď si s ním mohou dělat, co uznají za vhodné. Tak než položíte své mamince a tatínkovi nevhodnou otázku: „Na co si to či ono ve svém věku potřebujete kupovat?“ Zamyslete se, vám přece také rodiče neříkají, zda máte dát za tu dovolenou tolik peněz a starší auto vám přece stačí a lepší je šetřit a neutrácet.

Pozor na výhodné akce.

Musím ještě zmínit příklad, kdy se stárnoucí rodiče nechají „uvrtat“ nějakými „šmejdy“ do nákupu zbytečností. Pak je opravdu nutné vysvětlit rodičům, v jakých spárech se nacházejí a pomoci jim. V tomto případě ano, to souhlasím.

Vezmeš nás na letiště?

Až se rodiče zase zabalí na cestu za poznáním, odvezte je na letiště a mávejte, ať si to užijí. A kdyby chtěli něco do domácnosti, pomozte radou, často v tomto okamžiku nastoupí mladší generace a naučí babičku s dědou s aplikacemi. Nebo to za ně prostě vyřídí a takto koupený např. nový nábytek po instalaci v bytě přijdou oslavit a pochválit.

Žijme si každý za své.

Když rodičové sami přijdou s příspěvkem na nějakou věc pro nás dospělé děti, poděkujme. Pozor, nenárokovat si další příspěvky, rodičové sami vědí, kdy a kolik chtějí nebo také třeba nechtějí dát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz