Hlavní obsah
Názory a úvahy

Na dovolenou nejedu šetřit a nechci si ani pořád stěžovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels

Rozzlobené komentáře zveřejňované v době dovolených na internetu, stížnosti na drahotu a přiložené fotky účtenek. Proč to ti lidé dělají? Když jim to nevyhovuje, proč tam jedou?

Článek

Dovolená a zvýšené výdaje

Mnoho dovolenkářů si stěžuje na ceny v restauracích. A proč se nepodívají do jídelního lístku předem? Pokud vidím, že mi ceny nevyhovují, jdu jinam. Pokud uznám za vhodné restauraci navštívit, nebudu si pak stěžovat, že tam bylo draho. Na dovolené si navíc chci něco dovolit a užít si a nejedu tam proto, abych ušetřila, protože si tam nic nekoupím. Dá se říci, že drahé je vlastně všechno. I mimo čas dovolených. Ale když jsem na dovolené, počítám se zvýšenými výdaji oproti běžným dnům a prostě si užívám.

Děti si chtějí něco koupit

Když jedeme s dětmi, je jasné, že výdaje opět vyletí nahoru, protože děti zcela určitě budou potřebovat nějakou hračku, suvenýr nebo něco dobrého a bez toho to prostě nejde. Tak jim to koupím a mám radost, že jsem splnila jejich dětské přání. Samozřejmě nekupuji úplně všechno, na co si ukáží. To určitě není ani výchovné. Ale pokud dítě úplně strašně nutně potřebuje tu největší a nejbarevnější zmrzlinu, tak ji má. Je mi sice jasné, že ji nemůže sníst, protože je na něj velká. A je mi jasné, že ji budu dojídat a ulepené dítě budu muset umýt. Ale co, je dovolená, nelámu si s takovými maličkostmi hlavu.

Atrakce a půjčovny

Počítám také s různými atrakcemi jako jsou skákací hrady a skluzavky a trampolíny. Někde chtějí za použití poplatek. Jsem na dovolené, tak to zaplatím. Zapůjčení plážových vozíků, kol, auta a jiných věcí taky něco stojí. Chci to dát, nebo ne? Je to na mně. Pokud nechci půjčit slunečník a lehátko za přemrštěnou cenu, najdu si volnou pláž s vlastním slunečníkem a ručníkem. Stále jich ubývá, protože hoteliéři a jiní podnikavci jsou roztahovační. Ale najít se určitě ještě dá. Navíc ležet na zapůjčeném lehátku v řadách, kde pro samá lehátka není k hnutí, to mě fakt nebaví. Vyzkoušela jsem jednou, už nechci více.

Poněkud rušno

Zábava až do rána, to tak nějak k dovolené patří. Někdo nemůže být bez barů a tanečního parketu a blikajících světel. Jiný chce raději klidnější lokalitu. A když chci více klidu, nebudu bydlet v první řadě na pláži a stále si jen stěžovat, že je tam hluk a rušno. Najdu si klidnější místo a nemusím si stěžovat. Někteří dovolenkáři jsou takoví rezortoví. Objednají si hotel se všemi službami u nosu a hrozně se diví, co je tam kolem lidí. Všude jsou fronty, lehátek je málo, bar je obležený a na pláži není k hnutí. Ale jste v rezortu a nemusíte nic řešit. Jen se stále rozčilujete nad tím, že je tam rušno, a to vám prostě nevyhovuje. Jednoduchá rada. Nejezděte do rezortů. Vyberte si apartmán kousek od moře. V docházkové vzdálenosti a v klidném prostředí. Snídaně pořídíte v apartmánu snadno a na oběd (většinou nebývá chuť, z důvodu horka) můžete zajít do taverny, kavárny, restaurace. Večeři si můžete vyrobit dle své chuti v apartmánu nebo zase zajít do restaurace. I když jste na místě týden, či čtrnáct dní, i v tak krátkém čase jistě brzy najdete tu svoji oblíbenou restauraci nebo jinou osvěžovnu. Neznám lepší řešení, jím, kdy chci a co chci, a nikde nestojím fronty v jídelně. Jím v klidu na terase, protože apartmán má vždy alespoň jednu nebo dvě. A potraviny mohu dle své chuti doplnit v obchodech. Těch také není v dovolenkových destinacích málo. No a výsledek je, že si vlastně nemám na co stěžovat a dovolenou si užívám. Podle svého a v pohodě.

Než pošlete další fotku účtenky a rozčilený komentář na internet, zkuste změnit dovolenkový model.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz