Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nízká návštěvnost kvůli horku? Kdepak, Česko je prostě předražené

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels

Jak vypadá například wellness v Čechách?

Turistů a návštěvníků v Čechách ubývá. Vážně za to může jenom to nezvyklé horko?

Článek

Tak nám v naší české a moravské kotlině ubývá turistů a návštěvníků hotelových zařízení, památek a dovolenkových destinací. Je na vině určitě to nezvyklé horko, lidé místo na prohlídku památek míří k vodě. A do hotelů s bazénem nejedou proč?

Je tady příliš draho

Češi nejsou hloupí a umějí počítat. Když už mají vydat vydělané peníze za dovolenou a odpočinek, chtějí také odpovídající služby. Takové to známé srovnání: Cena – výkon.

Zkusili jsme před lety zůstat v Česku a podnikat s rodinou výlety a vyrazit někam na pobyt. Na konci léta jsme udělali součet výdajů a zjistili jsme, že za tu cenu můžeme příště raději vyrazit za hranice. Naši poskytovatelé služeb a správci památek si neuvědomují, že není možné donekonečna zvyšovat ceny a vymlouvat se na náklady. Jednou už to bude moc, jak se letos ukazuje a lidé odmítnou platit vysoké výdaje v Čechách a raději vyrazí za hranice. Když už mám totiž dát za dovolenou nebo výlet nějakou sumu peněz, chci mít alespoň pocit, že jsem si je užila.

Příklady z vlastní zkušenosti

Vyrazili jsme na romantický pobyt nedaleko krásného zámku. V ceně bylo ubytování, romantické večeře, vstup do zámku a masáž. Už jsme si potřebovali odpočinout od všedních starostí, tak jsme se těšili. V apartmánu jsme našli připravenou láhev šampusu a …v lednici, otevřenou, napůl vylitou colu a na stole otevřené, zřejmě ochutnané tyčinky. Dále následovala první romantická večeře. Stůj byl pěkně prostřený a výběr z jídelního lístku byl celkem ucházející. No, čekala jsem trochu víc nápadů v menu na tu romantiku. Ale povečeřeli jsme a druhý den si prošli okolí a zámek. Nastal čas další večeře. Domnívali jsme se, že bude opět u pěkně prostřeného stolu. Ale bylo nám řečeno, že v salonku je dnes jiná akce, ať si prý jdeme na večeři /už tedy bez romantického zákoutí/ do běžné hotelové restaurace. O tom, že nabídka jídel byla naprosto stejná, jako minulý večer, se ani nechci zmiňovat. Tomu se tedy u nás v Čechách říká poskytovat služby na úrovni.

Jeli jsme na Moravu

Vyhlášené město vína s krásným zámkem. Máme rádi hrady a zámky, tak jsme vyrazili. Po prohlídce zámku nastal čas oběda. Zeleninový salát: trochu listí a slovy JEDNO rozpůlené mini rajče. To bylo vše, suma sumárum 128 Kč. Další bylo maso se zelím a knedlíkem. Zelí dostatek, masa pomálu. Chápejte, maso je přece drahé.

Proč se pak některé restaurace vůbec diví, že nemají plno, to je mi záhadou.

A teď si ještě připočítejte vstupné do objektů. Dobře 120 Kč za osobu, to by snad ještě šlo, ale 300 Kč a více za osobu na jeden prohlídkový okruh, to už je vážně příliš. Představte si, že si chcete projít celou památku, tedy několik okruhů. To už se nedoplatíte. Takže je to jasné, horko za malou návštěvnost opravdu nemůže.

Jedeme raději za hranice

Když už mám vydat více peněz za dovolenou, alespoň mohu vidět cizí kraje a mít pocit, že za ty peníze si to užívám. Ubytování na břehu krásné řeky Rýn vás letos přijde třeba na 50 Euro za noc a dvě osoby. Za to máte k dispozici naprosto dokonale vybavenou spodní část rodinného domu. Vlastně celý byt s kuchyní a koupelnou a obývacím pokojem a ložnicí. Také se zahradním posezením. Všude je blízko. Můžete navštívit okolní města a městečka a v našem případě zase nepřeberné množství hradů a zámků. Vstupné je třeba 8 Euro nebo 12 Euro. Ano, jednoduchým přepočtem zjistíte, že je to cca mezi 200 – 300 Kč. Jenže jste za hranicemi, poznáváte nové kraje, zvyky, chutě a užíváte si jiné atmosféry než doma v Čechách. A za tu samou, případně i nižší cenu.

Foto: Lektorka

Rýn

Foto: Lektorka

Kam u Rýna?

Nechce se nám jednoduše vydávat vysoké částky za výlety „za humny“, kde na vás koukají skrz prsty a chtějí z vás mít hlavně ten užitek, ty peníze.

U Rýna jsme si užili krásnou dovolenou, paní majitelka byla moc milá a sdělila nám ochotně mnoho důležitých informací. Třeba doporučila výhodné jízdné a jiné akce.

Od kamarádů víme zase o jejich zážitcích. A když jsme naposledy poseděli u našeho drahého piva a probrali okolnosti nákladů na dovolenou, zjistili jsme, že Česko je prostě drahé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz