Hlavní obsah
Seberozvoj

Denní aktivity, díky kterým budete produktivnější. Ale chcete to vůbec?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik.com

Neustále zlepšování se stalo mantrou dneška. Zdá se, že každý se chce stát lepším, chytřejším, PRODUKTIVNĚJŠÍM. Tak jsem to taky zkusila.

Článek

Následující seznam je jen neúplným výčtem lifehacků, které vám k tomu pomohou.

Spěte, ale brzy vstávejte! Dopřejte si dostatek spánku, zvýšíte tak své fyzické i duševní zdraví. Ale vstávejte za tmy. Zatímco ostatní mají půlnoc, vy můžete být maximálně produktivní. Nic vás neruší. – Snažím se spát alespoň osm hodin, ale to vylučuje vstávání za tmy. Takže musím do postele dřív!

Meditujte! Meditace je způsob, jak hned po ráno zklidnit mysl a uvolnit tělo. – Většinou dost spěchám do práce, venčím psy, mažu svačiny, běžím na autobus. Zase selhávám.

Pijte vodu a nepijte kávu! Hydratací předcházíte únavě, bolesti hlavy, podporuje kvalitu myšlení, šetříte ledviny. Kávu naopak odložte a určitě si ji nedávejte hned po probuzení. – Bez ranní kávy neodejdu z domu, takže zase fail.

Poslouchejte hudbu! Poslech hudby stimuluje naši mozkovou činnost a zlepšuje naši náladu. - Multitasking v praxi. Poslouchat hudbu a nedělat nic jiného? Na to jsem málo produktivní, na to nemám čas :-)

Čtěte! Čtení je způsob, jak si zlepšíte slovní zásobu, paměť i představivost. – Konečně úkol, se kterým nemám problém. V mém případě se čtení říká práce.

Učte se! Učení se novým věcem nikdy nekončí. Inteligence se dá zvýšit skoro v každém věku. – Naprosto souhlasím, ale… Zase ten nedostatek času a energie.

Cvičte! Pohyb je způsob, jak zlepšit naše fyzické i duševní zdraví. Endorfin, serotonin, dopamin, kdo o nich neslyšel, jako by nebyl. – Jestli se do toho počítá i to ranní venčení psů, tak mám splněno. Jinak to stíhám maximálně obden, a to mám pocit, že jsem dobrá.

Hrajte si! Kreativita se v dnešním světě cení víc než kdykoli dřív. - Už začínám být z toho dne vyčerpaná. Ráda bych si něco zahrála, ale ještě musím nakoupit, uvařit, vyprat. Musím se naučit dělat kreativně i obyčejné věci!

Cestujte! Cestování je způsob, jak si rozšířit obzory, naučit se nové jazyky. – Je ale člověk nemůže dělat každý den, ani každý týden! Nebo se počítá cesta MHD? Pak splněno.

Vyhněte se na sociálním sítím! Dost bezduchému prohlížení sítí – memy, zvířátka, celebrity. Ochráníte tak své duševní zdraví a zvýšíte produktivitu. – Produktivní? Ještě víc! To snad už ani nejde. A kdy si odpočinu?

Smějte se! Smíchem vyjadřujete svou radost a zlepšujete svou náladu. Vidíte život z té lepší stránky. – Není to při tolika úkolech trochu křečovitý úsměv?

A seznam pokračuje dál a je téměř nekonečný.

Produktivita se cení nadevše. Všichni víme, co bychom měli dělat, ale málokdo to opravdu dělá. Takže veřejně přiznávám, že sem neuspěla. Možná, kdybych si z denního plánu udělala týdenní, bylo by to o trochu lepší.

Pokud vás to ale netrápí stejně jako mě, vše je v pořádku. Dneska se klidně koukněte na oblíbený seriál na Netflixu, nebo jen tak zevlete s kamarády. Produktivita vám neuteče. Můžete začít třeba zítra. Pondělí je pro začátky ideální.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám