Hlavní obsah
Lidé a společnost

Změna času aneb Evropský příběh o cestování v čase

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Změna času

V nedávné minulosti měla Evropa zvláštní tradici zvanou „změna času“. Bylo to trochu komediální představení, kdy miliony Evropanů posunovali hodiny tam a za půl roku zase zpět, aby „zefektivnili“ svůj život.

Článek

Psáno v Praze, v roce 2050.

Asi si ji všichni ještě pamatujete. Hodně se o tom psalo, mluvilo, dlouho se to řešilo. Někteří chtěli zachovat letní čas a těšili se na světlo po práci.

Reálně by Slunce v prosinci zapadalo kolem páté, naopak ráno by byla tma až do deváté!

Jiní bojovali za čas standardní a argumentovali tím, že energetické úspory už dávno nejsou důvodem pro změnu. Tma ráno, tma večer. Však jaro zase přijde a v létě si světlo užijeme, třeba i ve čtyři ráno.

Standardní je synonymum pro normální, obvyklý, běžný. Takže v čem byl tedy problém?

Problém byl v tom, že roky se nemohli lidé domluvit. V průzkumech byla většina dotázaných pro čas letní čas, navzdory doporučení vědců, ekonomů, lékařů. Letní posezení na zahrádce lákalo Evropany víc než fakt, že by v zimě 90 procent z nich vstávalo za tmy.

A tak „úřady“ vyřešily pat pětiletými plány s daty, kdy se změna času bude konat.

Třeba v roce 2023 tohle datum připadlo na noc 29. října. Hodiny se tehdy, a ne naposledy, posunuly v noci zpět ze tří na dvě hodiny.

No a jak se to nakonec všechno vyřešilo?

Jednoduše. Téma změny času ztratilo na důležitosti a Evropa našla řešení.

  • Stali jsme se méně závislí na denním světle. Dříve bylo více aktivit spojeno s přirozeným světlem, dnes jsme produktivnější během dne bez ohledu na čas.
  • Roli hráli i změny v práci. Stále více lidí pracuje z domu, takže změna času přestala hrát roli v organizaci pracovního dne.
  • Změnil se náš životní rytmus. Moderní společnost je více orientovaná na flexibilitu a individualitu. Výjimkou není noční nakupování nebo sportování.
  • A hlavně se snížily negativní dopady na zdraví a spánkový cyklus. Ubylo srdečních infarktů, mrtvic a depresí.

Otázka pro Vás:

Který čas nakonec Evropa stanovila jako ten jediný správný? Napište mi Vaše odpovědi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám