Hlavní obsah
Aktuální dění

Shromáždění na podporu Izraele, fotoreportáž z Václaváku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lenka Hoffmannová

Stovky lidí přišly vyjádřit podporu Izraeli napadeného teroristy.

Vrazi z Gazy vraždí Židy, hlásal jeden z transparentů na shromáždění na podporu Izraele na Václaváku.

Článek

Česká společnost přátel Izraele svolala na Václavák shromáždění na podporu Izraele. Izrael a jeho obyvatele přišly podpořit stovky lidí k soše sv. Václava.

Foto: Lenka Hoffmannová

Izrael už sčítá na tisíc obětí přepadení teroristy z Hamasu, kteří se probourali do země přes hraniční zeď na několika místech a dále pronikali pěšky, na kolech a automobilech do okolí hranice s Pásmou Gazy. Útoky byly a jsou i nadále doprovázeny stovkami raket útočících na izraelská města. Naštěstí díky ochraně Iron Dome je většina zničena před dopadem na cíl.

Foto: Lenka Hoffmannová

Lidé si přinesli modrobílé izraelské vlajky a transparenty vyjadřující podporu Izraeli, přemístění velvyslanectví České republiky z Tel Avivu do Jeruzaléma a zastavení financování Palestinců z peněz EU.

Foto: Lenka Hoffmannová

Také premiér Petr Fiala dlouhodobě podporuje přesun ambasády do Jeruzaléma.

Foto: Lenka Hoffmannová

Dvě dámy, přeživší holokaustu, zapálily po jedné svíčce na menore, sedmiramenném svícnu.

Foto: Lenka Hoffmannová

Podle amerického tisku se minulé pondělí uskutečnila v Teheránu schůzka představitele Íránu a Palestinců, také Rusko bylo součástí příprav masivního teroristického útoku, vždyť prezident Palestiny zde vládnoucí tři volební období bez voleb vystudoval univerzitu v bývalém Sovětském svazu a studium zakončil závěrečnou prací o tom, jak si Židé mohli za holokaust.

Foto: Lenka Hoffmannová

Přes silný déšť lidé vytrvali na shromáždění včetně politiků současných i bývalých.

Foto: Lenka Hoffmannová

Na Václaváku se sešly v lijáku stovky podporovatelů Izraele.

Foto: Lenka Hoffmannová

Shromáždění doprovodilo hudební uskupení Nešama tradiční židovskou hudbou.

Foto: Lenka Hoffmannová

Také poslanec za KDU-ČSL Tomio Okamura se vyslovil pro přesun české ambasády do Jeruzaléma. Jeho dcera, jedna z jeho pěti dětí, se nedávno vdala a přestěhovala se za manželem do Zábřeha. Ukázal mi fotku vnuka objímajícího branku na fotbalovém hřišti, možná z něj bude slavný sportovec.

Foto: Lenka Hoffmannová

Shromáždění zahájil Karel Sedláček z České společnosti přátel Izraele, bývalý předseda České pobočky ICEJ (Mezinárodního křesťanského velvyslanectví v Jeruzalémě).

Foto: Lenka Hoffmannová

Mezi řečníky byl ředitel Institutu pro výzkum práce a rodiny Slovenské republiky Roman Joch.

Izraelská velvyslankyně v Česku Anna Azari vyjádřila poděkování za podporu českým občanům i za to, že na shromáždění dorazili. Svůj projev přednesla v češtině, dění v Izraeli přirovnala k 11. září s několikanásobnými oběťmi vzhledem k počtu obyvatel Izraele.

Foto: Lenka Hoffmannová

Pánové nám zatroubili na šofar, nástroj, na který se troubí při židovských svátcích a významných příležitostech pro Židy..

Foto: Lenka Hoffmannová

Bob Asher již přes třicet let podává zpravodajství z dění a jednání v Parlamentu.

Foto: Lenka Hoffmannová

Denis Doksanský z Aliance pro Izrael požádal o vyvěšování izraelských vlajek jako vyjádření podpory těžce sužovanému státu.

Na mnoha radnicích a magistrátech nejen v České republice již vyvěsili izraelské vlajky, modro-bíle svítí Brandenburská brána v Berlíně, Eiffelova věž v Paříži, výškové budovy po celém světě, u nás svítí modro-bíle například Petřínská rozhledna a most Miloše Sýkory a věž radnice v Ostravě.

Foto: Lenka Hoffmannová

Zaníceně a s optimismem do budoucna promluvil k účastníkům esejista a scenárista židovského původu Jefim Fištejn.

Foto: Lenka Hoffmannová

Stojím za Izraelem, objevilo se několik plakátů s tímto heslem. Izraelci zatím zažívají děsivé období, všechno se ruší, všechno je zavřeno, probíhá nejrozsáhlejší mobilizace. Povolávací rozkazy dostali také studující v České republice, například rektor olomoucké univerzity dal izraelským studentům záruku návratu do České republiky bez přerušení studia.

Foto: Lenka Hoffmannová

Od roku 1991 jsou povinně v nových bytech v Izraeli budovány betonové místnosti s možností zabezpečení oken a dveří proti střelám atd. Okna ani dveře nelze zamknout, aby bylo možno po skončení nebezpečí se dostat pro případné zraněné dovnitř.

Povinně byly také dodatečně přistaveny tyto místnosti k domům okolo izraelské hranice včetně hranice s Pásmem Gazy. To se stalo osudným manželům s měsíčním miminkem. Teroristé se snažili proniknout zvenčí do místnosti, manžel jim zatím bránil ve vstupu, takže se ženě s miminkem podařilo uniknout, muž byl zřejmě zavražděn.

Foto: Lenka Hoffmannová

Na shromáždění se nejen symbolicky setkaly ukrajinské a izraelské vlajky. Putin je věrným následovníkem ruských diktátorů včetně masového vraha Stalina, kterým se sám už stal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz