Hlavní obsah
Sport

Závod Czech Tour projel Moravou, příští rok expanduje do Čech, fotoreportáž ze Šumperka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lenka Hoffmannová

Od radnice se významné události přemístily před šumperský klenot, právě zrekonstruovaný funkcionalistický hotel Perk.

Dvaatřicetiletý Alaphilippe ze stáje Soudal-Quick Step rozhodl o posledním, čtvrtém etapovém vítězství ve finiši po 129 kilometrech na trati ze Šumperka do Šternberka a po celkových téměř 2000 kilometrech.

Článek

Pro věhlasného Francouze Alaphilippeho Czech Tour znamenala také test před závodem s hromadným startem na olympijských hrách v Paříži.

Foto: Lenka Hoffmannová

Pětadvacetiletý Hirschi v barvách UAE Emirates druhým místem v poslední etapě uhájil celkový triumf, druhý skončil s mankem 28 sekund jeho týmový kolega Ital Diego Ulissi, třetí Iguita ze stáje Red Bull-Bora-hansgrohe.

Foto: Lenka Hoffmannová

Hirschi se dostal do čela průběžného pořadí vítězstvím ve druhé etapě na Pustevny v Beskydech, v dalších dvou etapách byl vždy druhý.

Foto: Lenka Hoffmannová

Nejlepším českým cyklistou v červeném trikotu v celkovém pořadí na 20. místě se stal Martin Voltr ze slovenské stáje Pierre Baguette. Nejlepším vrchařem 16. ročníku byl Michal Schuran z domácího týmu ATT Investments.

Foto: Lenka Hoffmannová

„Hvězdné týmy si berou na Moravu i kuchaře, náš závod Czech Tour roste,“ pochvaluje si nový ředitel závodu Leopold König, bývalý špičkový cyklista, ten jako jediný Čech dokončil v první desítce všechny tři podniky Grand Tour - byl devátý na Vueltě 2013, sedmý na Tour 2014, šestý na Giru 2015.

Foto: Lenka Hoffmannová

„Vy jste stihla vyfotit toho cyklistu na zadním kole?“ ptá se mě s obdivem v hlase vedle stojící člen marketingového týmu závodu Czech Tour.

„No jasně, že stihla,“ opáčím ležérně, a to jsem ještě stihla s ním probírat detaily startu v Šumperku, to dělám vždy, abych byla vždy v pravý čas na pravém místě, jako správný špičkový fotograf.

Foto: Lenka Hoffmannová

Na největší etapový závod v Česku je potřeba přilákat světová esa, letos je tou nejzářivější Julian Alaphilippe, dvojnásobný mistr světa, miláček Francie, vyhrál šest etap Tour de France.

Jedna etapa Czech Tour startovala v rodné Moravské Třebové ředitele závodu, přivezl hvězdy ukázat domů. Již třetím rokem zde startuje nejtěžší, královská etapa. Moravská Třebová má podle ředitele Czech Tour geniální náměstí – obrovské, krásné.

Foto: Lenka Hoffmannová

Pořadatelé závodu se snaží o co nejlepší startovní pole, letos nabírali nejlepší World Tour týmy, celkem osm, to je zatím maximum a obrovský úspěch.

Závod na Moravě je jenom první kategorie, ale povedlo se dovézt Juliana Alaphilippeho, ten závod strašně pozvedl. Tým UAE (Sjednocené arabské emiráty) přivezl Marca Hirschiho, dalšího vítěze na Tour. Tým Soudal zase Kaspera Asgreena, také vítěze etapy na Tour.

Foto: Lenka Hoffmannová

Výhodou Czech Tour je termín před Vueltou, je vlastně přípravou na Vueltu, letos také na právě probíhající olympiádu v Paříži.

Foto: Lenka Hoffmannová

Jednání o velkých jménech začínají prvním kontaktem s týmy v zimě, tehdy si tvoří závodní programy. Czech Tour se snaží vyjít týmům ve všem vstříc.

Foto: Lenka Hoffmannová

Závody jsou vždycky byznys, okolnosti musí hrát pro nás, jako s Chrisem Froomem, nedostal se na Tour, pořadatelé jej okamžitě kontaktovali a povedlo se.

Týmům musí zaplatit fixní minimální částku, pro kontinentální týmy dva tisíce eur, pro World Tour tým osm tisíc eur, hvězdě se platí extra za jméno.

Foto: Lenka Hoffmannová

Czech Tour už splňuje požadavky na vyšší kategorii ProSeries, pro rok 2026 zažádali o tuto vyšší kategorii. Pořadatelé se dívají stále do budoucna, snaží se rozšiřovat, i když každé město je práce navíc, je to závazek města vůči soutěži a naopak. Kombinují polovinu známých lokalit a polovinu nových, samozřejmě chtějí do Prahy, příští rok expandují do Čech.

Foto: Lenka Hoffmannová

Na fotografii stojí malý drobný vítěz letošní Czech Tour ve žlutém trikotu Hirschi.

První etapa Czech Tour 2024 vedla z Prostějova do Ostravy, ⁠2. etapa ze Zlína na Pustevny, ⁠3. etapa z Moravské Třebové na Dlouhé stráně a 4. etapa ze Šumperka do Šternberka.

Foto: Lenka Hoffmannová

Před startem vybičovali diváky i závodníky temperamentní hráči na bubny.

Týmy mají vysoké požadavky, tři z nich si přivezly food truck, pojízdnou kuchyni s kuchařem, ti mají obrovské požadavky na stravu, museli jim dodat speciální suroviny, vlastně to ukazuje, jak berou závod vážně.

Foto: Lenka Hoffmannová

Před hotelem Perk je dostatek prostoru, a tak polovina dráhy byla k dispozici dotěrným fotografům snažícím se o co nejlepší fotku závodu a usnadnila závodníkům příjezd do startovního pole.

Czech Tour je příležitostí ukázat české jezdce, můžou se porovnat se světovou špičkou, zapůsobit na World Tour týmy nebo týmy druhé kategorie a dostat kontrakt, pokud se jim závod povede.

Foto: Lenka Hoffmannová

Závodníci za české týmy Elkov Kasper a ATT Investments startují také na olympiádě, Mathias Vacek má podle ředitele šanci na dobré umístění.

Foto: Lenka Hoffmannová

Ředitel má na Šternberk krásné vzpomínky, když jel Czech Tour po Tour de France a Giru, byla velká mánie, tehdy jsme měli spoustu českých cyklistů ve World Tour na největších závodech.

Foto: Lenka Hoffmannová

Přerod jezdce na ředitele závodu je nepředstavitelný, tady má na starosti úplně všechno. Na závodě se podílí strašně moc lidí, je to práce na celý rok.

Foto: Lenka Hoffmannová

Také řídí Závod míru pro jezdce do 23 let, ten podnik má velkou tradici a po Evropě možná větší zvuk než u nás.

Foto: Lenka Hoffmannová

Značku Závodu míru máme v rámci světového poháru do 23 let, jsou tam největší vycházející hvězdy, ale v tu chvíli je ještě moc lidí nezná.

Foto: Lenka Hoffmannová

Je snaha z Czech Tour udělat národní Tour, kde se budou ukazovat krásy České republiky, od toho cyklistika je, nejvíc propaguje stát, kde se jede, záběry z vrtulníku z obrovských oblastí se v žádném jiném sportu udělat nedají.

Týmy startující na Czech Tour 2024

Kategorie World Tour

• ⁠Bahrain Victorious

• ⁠Red Bull-Bora-hansgrohe

• ⁠Team dsm-firmenich PostNL

• ⁠Ineos Grenadiers

• ⁠Intermarché-Wanty

• UAE Team Emirates

• ⁠Team Visma | Lease a Bike

• ⁠Soudal Quick-Step

Kategorie Pro

• ⁠Bingoal WB

• ⁠Team Corratec - Vini Fantini

• ⁠Team Flanders - Baloise

• ⁠Team Polti Kometa

• ⁠Q36.5 Pro Cycling Team

• ⁠TDT - Unibet Cycling Team

• ⁠Tudor Pro Cycling Team

• ⁠⁠Uno-X Mobility

Kategorie Continental

• ATT Investments, český tým

• ⁠Elkov Kasper, český tým

• ⁠Lidl-Trek Future Racing

• ⁠Pierre Baguette Cycling

• ⁠Israel Premier Tech Academy

• ⁠CCACHE x Par Küp

Foto: Lenka Hoffmannová

Součástí závodu je mnoho důleřitých pracovníků a činností, jednou z nich je uchovat pro bezproblémové použití na dalších závodech pásku ohraničující startovní pole.

Zdroj:

https://www.czechtour.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz